Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

14707811 654713028030487 6786745501665633164 oSpomendan smrti bosanske kraljice Katarine, 25. listopada, svečano se obilježava u nedjelju koja je najbliža tom datumu. Ove godine je to bilo 23. listopada kada se u sutješkoj crkvi okupio veliki broj vjernika da otrgne od zaborava uspomenu na svoju kraljicu. Prošlo je više od 500 godina od njene smrti ali uspomena na kraljicu koja je voljela svoj narod živi i danas. Kraljica Katarina je bila članica franjevačkog svjetovnog reda, stoga su se u Kraljevoj Sutjesci okupili trećoredci iz cijele BiH. Bilo je ovo osmo hodočašće na razini nacionalnog bratstva franjevačkog svjetovnog reda u Bosni i Hercegovini.

Program je počeo u 10 sati. Okupljeni puk pozdravili su nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Domagoj Šimić, ministra nacionalnog bratstva OFS BiH Matea Galić i ministar bosanskog bratstva OFS Marijan Begić. Potom je sestra Ljerka Mikić, učiteljica formacije bosanskog bratstva OFS, održala predavanje na temu 'Franjo i Franjevci danas'. Provela nas je kroz povijest Franjine oobitelji ovdje u Bosni i Hercegovini, od prvih dana do sada. Još jednom podsjetila na to da su fratri ovom narodu bili ne samo svećenici, nego i učitelji, liječnici. Dijelili su i dijele fratri svako dobro i zlo sa svojim narodom, zato ih i danas zovemo ujacima i smatramo članovima naših obitelji. Molitva krunice bila je uvod u svetu misu koju je predvodio fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici u koncelebraciji sa 15-tak fratara. Osvrćući se na život franjevačke blaženice Katarine Kotromanić, fra Miro je naglasio zauzetost kraljice za narod i zemlju. Poučavala je kaljica sutješke žene u tkanju, vezu i kulturi. Ostale su nakon nje brojne uspomene, priče i legende. Ostao je već poznati i tradicionalni sutješki vez, a i crne marame na glavama sutjeških žena, koje na taj način žaluju za svojom kraljicom. Potom se fra Miro osvrnuo i na današnje Evanđelje o farizeju i cariniku. Naglasio je da svi moramo težiti skromnosti i poniznosti srca, te da će svako ko se uzdiže biti ponižen a onaj ko se ponižava biti uzvišen. I ovdje je opet kraljica Katarina divan primjer svima nama. Potom smo molili molitvu vjernika a fra Gabrijel Tomić je u nadahnutom govoru poručio svima nama da se trebamo moliti kako bi kraljica Katarina bila proglašena blaženom i svetom u sveopćoj Crkvi. Ne samo ona, nego i mnogi sveti ljudi i mučenici iz naše teške ali duhovno bogate prošlosti.
Bilo je zaista predivno vidjeti okupljenu Franjinu obitelj u sutješkoj crkvi, vidjeti raznolikost narodnih nošnji, sve od posavskih pa do hercegovačkih krajeva.
14711514 654714111363712 3902283000832916517 oNakon svete mise održana je sedamnaesta smotra folklora „Dani kraljice Katarine“. Uz pjesmu i igru svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini, uživao je i okupljeni puk a i fratri. Kraljica Katarina i ovaj put okupila je svoj narod oko sebe. Hvala dragom Bogu na tom divnom danu i zaista lijepom vremenu.

Marijan Begić,
područni ministar bosanskog bratstva OFS-a „Kraljica Katarina“

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo