Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

 

FRANJEVAČKA TEOLOGIJA SARAJEVO ORGANIZIRA program trajne formacije za članove/ice franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

kao i za sve zainteresirane koji žele upoznati duhovno, moralno i kulturno bogatstvo franjevačke karizme. Pozivamo sve zainteresirane: bogoslove, studente/ice, članove/ice FSR-a i FRAMA-e, kapelane, župnike, gvardijane, časne sestre, kao i ostale intelektualce različitih vjera i narodnosti da zajedno otkrivamo vrijednosti drugih i drugačijih od nas i da gradimo ozračje uzajamnog povjerenja, kao pretpostavke nužne za miroljubivi život.

Cilj ovoga programa je upoznavanje veličanstvene vizije Franje Asiškoga koja se temelji na Isusovu evanđelju i koja ističe bratstvo i sestrinstvo ne samo svih Ijudi, nego i svih bića, svih Božjih stvorenja.
Sva bića u svemiru su braća i sestre po stvorenosti. Franjo time nudi alternatívu današnjem svijetu nasilja. Posjet sv. Franje sultanu Maliku al-Kamilu usred križarskog rata 1219. godine u Damietti (Egipat) i susret fra Anđela Zvizdovića sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem na Milodražu 1463. godine paradigma je franjevačkog dijaloga s pripadnicima različitih religija, svjetonazora, kultura, itd.
Franjino i Klarino čovjekoljublje nastavlja živjeti u osamstoljetnom bratstvu i sestrinstvu njihovih sljedbenika/ica, utirući put miru i u našem nemirnom vremenu. Na ovim temeljima miroljubivog života
želimo danas graditi mostove i nadilaziti isključivosti koje opterećuju naše društvo. U tu svrhu kroz ovaj program nudimo integracijski studij iz franjevačke povijesti, franjevačkih izvora, franjevačke filozofije i teologije, te franjevačke duhovnosti, kao i praktične vježbe – radionice i posjete različitim vjerskim institucijama.

Studijski dio:
Fra Marko Karamatić:
1. Povijest franjevačkog pokreta;
2. Povijest franjevaštva u Hrvata.
Fra Vili Radman:
Franjo i stvorenje.
Fra Marinko Pejić:
1. Facere Misericordiam. Milosrđe kod sv. Franje.
2. Ranjivost. Izvor života i istine, prema spisima sv. Franje (Pismo jednom ministru), I.
3. Ranjivost. Izvor života i istine, prema spisima sv. Franje (Savršeno veselje) II.
S.M. Ana Oršolić:
1. Milosrdno djelovanje po primjeru sv. Klare;
2. Milosrđe u životu i djelu sv. Klare
Radionice:
1. Rad s tekstovima Franjevačkih izvora
2. Dijeljenje vlastitih iskustava
Posjeti:
1. Najstarijim franjevačkim samostanima
2. Katoličkoj katedrali
3. Židovskom hramu i muzeju
4. Staroj pravoslavnoj crkvi i muzeju
5. Gazi Husrev-begovoj džamiji.
Pozivamo sve zainteresirane: bogoslove, studente/ice, članove/ice FSR-a i FRAMA-e, kapelane, župnike, gvardijane, časne sestre, kao i ostale intelektualce različitih vjera i narodnosti da zajedno otkrivamo vrijednosti
drugih i drugačijih od nas i da gradimo ozračje uzajamnog povjerenja, kao pretpostavke nužne za miroljubivi život. Smještaj i hrana su osigurani za sve sudionike/ce na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu po cijeni od 240 KM ili 120 € ili 900 HRK (za cijelo vrijeme tečaja).
Program započinje u nedjelju, 21. kolovoza u 19 sati, a završava u subotu, 27. kolovoza s ručkom. Svi sudionici/e će na kraju dobiti certifikate. Prijave slati do 30. srpnja 2016. godine na adresu: fra Joso Oršolić mob. +387 63 342 453 ili joso.orsolic@gmail.com

Više o ovomu možete otkriti na linku, tako što ćete preuzeti letak klikom na DOWNLOAD.

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo