Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Sabor1Od 12. - 14. lipnja održan je V. Sabor Frame Hercegovina u župi sv. Stjepana na Čerinu pod geslom „Nada naša samo si Ti“. Područno vijeće Frame Bosne Srebrene je dobilo poziv od područnog vijeća Frame Hercegovina da budu gosti sabora, na što smo se mi rado odazvali, te su saboru prisustvovale naše područne vijećnice Doris Trogrlić i Magdalena Bilkić.

Vikend je radosno započeo predstavljanjima svakog mjesnog bratstva, gdje su framaši na vrlo originalan način dočarali što je ono što njihovu Framu najbolje opisuje. Nakon predstavljanja smo se uputili u Međugorje gdje smo pogledali predstavu „Brat magarac“ o životu sv. Franje. Predstava na vrlo originalan način pokazuje suštinu franjevaštva i ako vam se ikad ukaže prilika obavezno je pogledajte. Uslijedio je povratak u Čerin gdje smo dan završili molitvenim bdijenjem. Subota je bila vrlo bogata sadržajem i o njoj bi se mogla napisati gotovo pa duža priča. Ukratko, počeli smo dan jutarnjom molitvom i doručkom. Fra Sretan Čurćić je održao predavanje na temu gesla sabora podsjećajući da srž nade leži u predanju svoga života Bogu. Nakon predavanja framaši su se podijeljeni u grupe malo bolje upoznali, ali i samo iznijeli svoje mišljenje o geslu susreta i predavanju koje je prethodilo.

čerinPoslijepodne je bilo rezervirano za svjedočanstva, prvo fra Kristiana Stipanovića koji nam je istaknuo da svi u sebi nosimo potencijal da budemo sveti, bez obzira na talente koje smo od Boga primili. Uslijedilo je svjedočansvo mladog bračnog para Daria i Kristine Perković koje je Frama dovela do bračnog života. Svetu misu je predvodio fra Ljubo Kurtović. Poslije mise smo pogledali dokumentarni film „Generacija nade“. Film pokazuje koliko nam malo treba da budemo istinski sretni, jedan obrok dnevno i prilika za obrazovanje.

Uslijedila je zabavna večer i koncert fra Marina Karačića i zbora Frame Hercegovina. Zbor je inače uljepšavao svojim pjevanjem cijeli vikend i za njih kažu da su srce i duša svakog sabora. Večer je završila klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Nikola Rosančić.

Nedjelja jutro je bila rezervirana za upoznavanje sa radom Sestara franjevki od bezgrešnog začeća iz Dubrovnika. Nakon toga smo poslušali vrlo zanimljivo svjedočanstvo Gorana Ćurkovića u čijem je život dodir Božje ruke toliko očit. Sabor je završen svetom misom koju je predvodio duhovni asistent Frame Mostar fra Antonio Šakota. Bila su to predivna tri dana ispunjena radošću i veseljem za koje sam sigurna da će hercegovački framaši dugo pamtiti i prepričavati. Bilo je tu trenutaka koje su nas ostavile bez teksta, rečenica koje su nas rasplakale, ali i nasmijale do suza, pjesme i plesa. Hvala područnom vijeću Frame Hercegovina na pozivu. Sabor će nam sigurno ostati u lijepom sjećanju!
Doris Trogrlić

 

 

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo