Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ml31018
Danas je, svečanim euharistijskim slavljem, u 10:00 sati, u Bazilici Sv. Petra započela XV. Redovita opća skupština Biskupske sinode kojom predsjedava Sveti Otac.


Kroz 25 dana na radu Sinode sudjelovat će 266 sinodskih otaca. Tema Sinode je Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Sinodom predsjedava papa Franjo, a među sudionicima su 50 kardinala, veliki broj biskupa iz cijeloga svijeta, 23 stručnjaka, 30-ak mladih koji će doprinijeti da se čuje i glas mladih, kao i predstavnici drugih Crkava i crkvenih zajednica. Sudionici Sinode su i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren iz Bosne i Hercegovine i šibenski biskup Tomislav Rogić iz Hrvatske.
Glavni ciljevi treće Sinode jesu: Crkvu učiniti svjesnom njezine misijske zadaće da prati svakog čovjeka prema radosti ljubavi koju Isus nudi, svjesnije razmišljati o ideji poziva i povezanosti između pastorala mladih i pastorala zvanja, crkvena obnova za kojom je želju izrazio Papa u Evangelii gaudium. Rad Sinode možete pratiti preko društvenih mreža.
Na tiskovnoj konferenciji u Tiskovnom uredu Svete Stolice 1. listopada glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri rekao je: „Ova sinoda je događaj od ključne važnosti za Božji narod, pastire i stado, te za cijelo društvo, jer ima za temu mlade, sve mlade na svijetu, s obzirom na civilizaciju ljubavi koja je vječni čovjekov san.“
Tema mladih je danas najveći ''izazov''. Crkva se ne boji suočavanja s izazovima jer je sigurna da joj duhovna i ljudska snaga dolazi od Duha Svetoga koji sve ljude nadahnjuje i podupire. Kardinal Baldisseri podsjeća kako je 17. rujna proglašena apostolska konstitucija Episcopalis communio te ističe kako je ovo prva opća skupština na kojoj će se primjenjivati novi dokument. Podsjeća kako je objavljena i ranije najavljena Uputa pod nazivom Uputa o održavanju sinodske skupštine i radu Glavnog tajništva Sinode biskupa.
Svrhu ovog okupljanja Papa navodi riječima: „Pratiti mlade na njihovom životnom putu prema zrelosti, kako bi kroz proces razlučivanja, mogli otkriti svoj životni projekt i ostvariti ga s radošću, otvarajući se susretu s Bogom i s ljudima, te aktivno sudjelujući u izgradnji Crkve i društva.“
Bernarda Buljan

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo