Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

bistrik27918
U srijedu, 26. rujna 2018. u crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu održan je Međureligijski meditativni susret "Duh Asiza". Na ovom susretu sudjelovali su framaši i duhovni asistenti.

Tema susreta bila je pomirenje i mir. O religijskim zajednicama su govorili: predstavnik Jevrejske zajednice, predstavnik islamske zajednice, kardinal Vinko Puljić, pastor kršćanske baptističke crkve, pastor evanđeoske crkve Sarajeva, regionalni koordinator Sathya Sai centra, glasnogovornica ISCKON BiH Međunarodnog društva za svjesnost Krišne, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te s. Kata Karadža, provincijska predstojnica sestara franjevki. Svatko od njih je kroz 2-3 minute imao priliku poslati poruku mira i govoriti o miru iz “na svoj način”. Zanimljivo je to što je u svakoj religiji i organizaciji, mir shvaćen, mogu reći,  na identičan način.

Poseban gost na ovogodišnjem susretu bio je generalni ministar Franjevačkoga reda koji je ovih dana u posjeti našoj Provinciji. On nam se također obratio govoreći o ratnim događanjima u svijetu i mjestima gdje mira nema. Na molitvu nas je potaknuo riječima iz molitve sv. Franje “Gospodine, učini me oruđem svoga mira!” Naime, Asiz je grad mira koji je papa Ivan Pavao II., prije skoro 30 godina izabrao zbog posebnog značenja i uloge sv. Franje u promicanju mira, pomirenja i bratstva, stoga je ovaj susret nazvan "Duhom Asiza".  Želeći se zalagati za mir i pomirenje te međureligijski dijalog mi smo se okupili u Sarajevu, Bosanskom Jeruzalemu i u šutnji molili, ali i slušali molitve drugih. To što smo učinili u Sarajevu, moleći i svjedočeći naše zalaganje za mir, moramo nastaviti činiti svaki dan u svome životu.

Kao pravi kršćani trebamo si podsvijestiti Isusovu zapovijed ljubavi koja kaže: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ukoliko ne ljubimo bližnjega, ma kojoj god on vjeri, zajednici, narodu pripadao ne možemo ljubiti ni Boga. Za dramatičnu potrebu mira u svijetu trebamo postati svjesniji i odgovorniji, a samo molitvom možemo taj mir i ostvariti. Gradimo mostove pomirenja i ljubavi, a ne zidove i prepreke jedni drugima, jer blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati.
Marina Jurić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo