Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

pap24918

Tijekom svoga pastirskog pohoda baltičkim zemljama papa Franjo se, u subotu, 22. rujna susreo s mladima, koji su, kako on kaže, ne samo budućnost nego i sadašnjost ovog svijeta.

Samo ukoliko pronađu mjesto za rad i rast, mogu biti dobri graditelji novoga društva, a to će omogućiti svima da prema sutra podignu pogled nade, rekao je Sveti Otac.  Kako je to običaj u sličnim prigodama, Papa je i ovaj put poslušao svjedočanstvo dvoje mladih, Monice kojoj je preminuo otac i Jonasa koji živi zahvaljujući doniranom organu. Mladi su kroz ples pokazali kako se suočavaju  s izazovima, a izlaz nalaze upravo u vjeri.
Obraćajući se mladima, Papa je govorio o potrebi svijesti identiteta i zajedništva.
„Ne dopustite da svijet u vama učini da možete koračati sami. Sam nikamo ne dolaziš. Sami ne možemo hodati. Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih, jer ono što se događa bližnjem događa se meni. Moramo znati ići protiv struje, protiv individualizma“, rekao je Papa. Posvijestio je da kršćani teže svetosti, a ona počinje od susreta i zajedništva s drugima. Moja svetost očituje se u mojoj spremnosti i žrtvi za drugoga!
Naš identitet pretpostavlja pripadnost jednome narodu. Destilirani identitet ne postoje. Postoji samo identitet zajedničkog hoda, postoji identitet pripadnosti obitelji, narodu, postoji identitet koji ti daje ljubav, nježnost, nadu, otvorenost prema drugima, postoji identitet koji ti daje snagu za borbu, a ponekad u istom trenutku za milovati nekoga, poručio je Papa, te je uputio i na važnost molitve. U tom je kontekstu podsjetio na riječi sv. Alberta Hurtada „Isus i ja, apsolutna većina”.
Isus nas poziva da izađemo iz samih sebe kako bi riskirali i licem u licem susreli se s drugima. „Vjerovati u Isusa često znači veliki skok u vjeri, skok u bezdan i to nas plaši. Ne bojte se, budite hrabri: slijediti Isusa u nama pobuđuje život i daje nam smisao, i daje nam da se osjećamo dijelom zajednice i koja nas hrabri. Dragi mladi: ne bojte se sudjelovati u revoluciji s njim, on vas poziva na revoluciju nježnosti. Život je stalni hod, traženje pravoga puta. Budite mladi na putu, ne mladi labirinta. Ne bojte se odlučiti za Isusa, prigrliti njegovo evanđelje. On neće nikad izaći iz vašeg života, on će biti uvijek onaj koga ćete susretati na vašim putovima“, poručio je Papa.
Frama

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo