Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Bl30418
U Banja Luci je od 27. do 29. travnja održana III. Nacionalna konferencija o pastoralu mladih u BiH pod nazivom Crkva i mladi uoči sinode.

Na konferenciji je predstavljen predsinodalni dokument pape Franje, te je osnovni cilj okupljanja i rada mladih kroz tri dana u Banja Luci bio dati doprinos za najavljenu Petnaestu redovnu opću biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2018. god u Vatikanu na temu: „ Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. “  Na toj sinodi će sudjelovati i predstavnik BK BiH, predsjednik vijeća za mlade mons. dr. Marko Semren, pom. biskup banjolučki. Konferencija je započela okupljanjem 50 sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima su bili i framaši Frame BiH na čelu s Nacionalnim duhovnim asistentom Frame BiH fra Domagojem Šimićem i područnim duhovnim asistentom Frame Hercegovina, fra Antoniom Šakotom. Svetu misu u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure predvodio je mons. dr. Marko Semren. Nakon mise konferencija je službeno otvorena  u zgradi Ordinarijata u Banja Luci. Sudionicima se prvo obratio voditelj Ureda za mlade BK BiH i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  prof. dr. Šimo Maršić, naglasivši da se važnost konferencije ogleda u tome da biskupi čuju glas mladih. Nakon vlč. Maršića mladima se obratio biskup Semren rekavši da je ovom biskupskom sinodom mladima dano povjerenje od pape i Crkve i da se mladi ne smiju bojati istupiti i reći svoje mišljenje svećenicima, papi, Crkvi, ali i drugim mladim osobama.
Subota je započela Euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, nakon čega je predavanje održao fra Antonio Šakota. Fra Antonio je predstavio predsinodalni dokument pape Franje, naglasivši da se ne radi o sinodi za mlade, nego o sinodi mladih i da je Crkvi danas potrebna riječ mladih, njihovo „Evo me“, gdje se neće bojati biti protagonisti. Nakon predavanja uslijedio je rad po skupinama u kojem su mladi razgovarali o prva dva dijela predsinodalnog dokumenta: Izazovi mladih i prilika u današnjem svijetu i Vjera i zvanje: razlučivanje i praćenje.
Sudionici su zatim obišli vjerske i kulturne institucije u Banja Luci. Popodnevni radni dio konferencije nastavljen je predavanjem vlč. Šime Maršića na temu Načelo Utjelovljenja - temelj pastorala mladih. Vlč. Maršić je naglasio da je osnovna odrednica Utjelovljenje, jasno djelovanje Isusa Krista koji je izašao iz svog božanstva i krenuo u susret čovjeku, te da je u pastoralu mladih nužno izaći iz okvira i u svakodnevnici susresti mladu osobu. Nakon predavanja sudionici konferencije su u skupinama razgovarali o trećem dijelu predsinodalnog dokumenta koji se odnosi na pastoralni rad s mladima.
Na večeri, sudionicima konferencije pridružio se i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto. Nuncij Pezzuto i biskup Semren su zajedno s mladima, pred Presvetim, nakon večere molili za uspjeh sinode mladih.
Posljednji dan konferecije održan je plenum na kojem su sudionici konferecije objavili Proglas. Mladima se obratio i nuncij Pezzuto kazavši da pastoral mladih mora biti prioritet ne samo na nacionalnoj razini, nego da mjesne Crkve moraju zauzetije raditi na formaciji mladih u svim sferama života mlade osobe, pri čemu je nužna trajnost rada. Konferenciju je zatim zatvorio biskup Semren.
Nakon plenuma i zatvaranja konferencije uslijedila je misa koju je predslavio nuncij Pezzuto. Nuncij se u propovijedi osvrnuo na nedjeljno Evanđelje kazavši da nas Krist kao dobra loza potiče da budemo dobar trs koji će donijeti obilne plodove. Istaknuo je da mladi moraju biti odvažni i da se ne boje biti protagonisti svoga vremena.
Doris Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo