Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

WhatsApp Image 2019 10 12 at 21.05.4724Protekli vikend, od 11. do 13. listopada 2019. bio je vrlo značajan za naše mjesno bratstvo. Potaknuti malim brojem animatora u mjesnom bratstvu vijećnici Frame Uskoplje odlučili su napraviti projekt „Mjesna škola animatora“ . Cilj ove trodnevne škole je od framaša napraviti animatore, zapravo, pokazati im kako bratstvu davati dušu, odnosno oduševljavati ga. No animirati nije potrebno samo u bratstvu već i u svakodnevnom životu.

Riječ animator dolazi od latinske riječi anima što znači duša, a glagol animirati od latinskog glagola animare što znači dati dušu.

Geslo naše mjesne škole animatora bilo je „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas.“ , riječi iz Ivanova evanđelja, a na školi je sudjelovalo 11 framaša.

Škola animatora nije kao obična škola na koju smo svi već naviknuli. To je škrinja u kojoj se zajedno isprepleću predavanja, molitve i zabava, a učenici, odnosno framaši jedino moraju donijeti otvoreno srce i osmijeh na licu.

Prvi dan škole, u petak, započeo je svetom Misom u crkvi Uznesenja BDM u Uskoplju, a zatim su se sudionici škole, kako framaši koji žele postati animatori tako i voditelj formacije koji je zajedno s vijećnicima pokrenuo ideju o školi, a zatim tu ideju i ostvario premjestili u Dom svetog Ante gdje se škola održavala.

Nakon pozdrava nazočnima uslijedilo je predavanje fra Mate Topića, a tema predavanja bilo je geslo mjesne škole animatora. Osim predavanja, u petak smo na zabavnom dijelu naučili neke od framaških plesova, dok smo prvi dan završili prigodnim molitvama i pjesmama.

WhatsApp Image 2019 10 13 at 10.04.51

U subotu je održan glavni dio škole u koji spadaju predavanja „Tko? Što? Kako? Animator“ te predavanja o vođenju susreta, odabiru teme, komunikaciji i radu s djecom. Na drugom danu škole ugostili smo Ivu Maros, područnu voditeljicu FBS (Frame Bosne Srebrene) i Bernardu Buljan, područnu blagajnicu FBS te nacionalnu voditeljicu formacije Frame BiH. One su, zajedno s našim voditeljom formacije, animirale buduće animatore te oduševljene oduševljavale. Osim tih predavanja održana je radionica među framašima. Nakon plenuma su jedni drugima na SMS zidiće pisali kakav su dojam ostavljali tijekom škole.

Završnica škole održana je u nedjelju, 13. listopada, a započela je svetom Misom koju su animirali framaši te ujedno i zahvalili Bogu na predivnom vikendu. Nakon Mise podijeljenje su diplome te smo službeno zatvorili školu.

7Na kraju se još želimo javno zahvaliti svima koji su sudjelovali u ostavrenju projekta. Prvo Bogu, našemu Ocu što nam je dao snage i kreativnosti ostvariti ovako divan projekt, zatim našim fratrima fra Josipu Matijaniću, župniku koji je pomogao svojom kreativnošću, fra Mati Topiću koji je imao predivno predavanje iz kojeg smo mnogo mogli naučiti i na kraju našemu duhovnom asistentu fra Mariju Plavčiću koji je prihvatio ideju o školi i zajedno s vijećem ju ostvario. Hvala i Bernardi i Ivi što su nam darovali svoje vrijeme i trud te svim framašima koji su svojom aktivnošću i radom učinili ovu školu animatora prekrasnom.

Novim animatorima čestitamo te želimo da plamen animiranja u njihovim srcima uvijek gori i zahvaća i druge ljude.

Vijeće je ponosno i sretno jer je Frama Uskoplje ovim projektom zadobila mnogo blagoslova i motivacije za ići u nove pobjede i ostvarivati nove projekte.

Mir i dobro!

Ivan Pilić, Frama Uskoplje

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo