Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Treća vazmena nedjelja, 14. travnja 2024.godine, ostaće velikim slovima upisana u povijest mjesnoga bratstva Franjevačkog svjetovnog reda župe Svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju. Na vanjskom oltaru u svetištu svetoga Ive, u 11 sati, sveto misno slavlje predvodio je fra Filip Karadža, župnik, a koncelebrirali su fra Miro Relota, definitor Provincije Bosne Srebrene i područni i nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda (OFS), fra Nikica Vujica, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Podmilačje i fra Pero Vrebac, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a Guča Gora. Bogu hvala, okupio se lijep broj župljana i hodočasnika, a trećoredce Podmilačja posebno je obradovao dolazak njihove braće i sestara trećoredaca iz župa Busovača, Nova Bila, Bučići, Novi Travnik, Vitez i Guča Gora, koje je predvodila Mirjana Biljaka, nacionalna tajnica OFS-a BiH i koordinatorica bratstava travničkoga kraja.

Pod ovom svetom misom u Franjevački svjetovni red su primljene dvije sestre, a 12 braće i sestara je dalo svoje doživotne zavjete. Obrede primanja i zavjetovanja je predvodio brat Marijan Begić, područni ministar OFS-a Bosne Srebrene, a u ime Crkve potvrdio ih je i blagoslovio fra Miro Relota. Ovim je završena obnova mjesnog bratstva OFS-a Podmilačje i stekli su se uvjeti za izbor novog mjesnog vijeća.

Osvrćući se na današnje Evanđelje, fra Filip je ohrabrio sve vjernike, da bez obzira na sve životne teškoće nikada ne gube nadu, jer mi kršćani imamo Krista, našeg otkupitelja i zagovornika na Nebesima, ali i Duha Svetoga - utješitelja i branitelja. Krist je u presvetoj Euharistiji uvijek prisutan među nama, dakle nismo sami!

Obzirom da je danas bila i Mlada nedjelja, imali smo i klanjanje pred Presvetim. Na koncu misnog slavlja dugogodišnjoj ministri mjesnog bratstva OFS Podmilačje, sestri Mandi Martinović, u znak zahvalnosti za predano služenje ovom mjesnom bratstvu OFS i mjesnoj Crkvi, župnik fra Filip Karadža je uručio sliku Gospe Olovske, a brat Marijan Begić jeruzalemsku krunicu. Sestra Manda je svima zorno pokazala kako se obavlja služba mjesne ministre i kako se vodi bratstvo čak i onda kada je u teškoćama.

Nakon svete Mise bratstvo se okupilo u župnoj dvorani. Sada, nakon što je bratstvo obnovljeno i broj zavjetovanih značajno uvećan, moglo se pristupiti izborima za novo mjesno vijeće. Na samom početku brat Marijan je svu braću i sestre upoznao s tijekom izbora kako ih propisuju Pravilo i Obrednik OFS-a, a fra Nikica je sve upoznao s povješću ovog mjesnog bratstva, te radom na njegovoj obnovi. Nakon zaziva Duha Svetoga, čitanja iz svetoga Evanđelja po Marku, te uvodne molitve, pristupilo se samom činu izbora.

U novo vijeće OFS-a Podmilačje većinom glasova nazočne braće i sestara izabrane su:

  • Ruža Klarić, ministra
  • Luca Saraf, doministra
  • Anđelina Crnoja, učiteljica formacije
  • Dragana Jezerčić, tajnica
  • Manda Martinović, rizničarka
  • Željka Klarić, povjerenica za Framu.

Potom smo izmolili molitvu za novoizabrano vijeće i zazvali Božji blagoslov na njih i na sve članove ovog mjesnog bratstva OFS.

Na koncu smo imali zajednički svečani ručak koji su pripremili naši vrijedni domaćini. Radujući se i zahvaljujući Gospodinu, braća i sestre su zapjevali nekoliko duhovnih pjesama.

Novoizabranom vijeću želimo obilje Božjeg blagoslova, mir i ustrajnost u obavljanju službe koju su privatili. 

Hvala dragome Bogu na ovom prelijepom danu, na daru bratskog susreta. Hvala svim fratrima i časnim sestrama svetišta svetoga Ive u Podmilačju na čelu sa župnikom fra Filipom Karadžom.

MIR I DOBRO!

Marijan Begić, OFS

001002003004005

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo