Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

anela krizanac sff 1Anela Križanac, scenaristica dokumentarno-promotivnog filma o Frami „Bit ćete mi svjedoci“, diplomirana je dramaturginja koja je svoju diplomu stekla na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu, ali talent i ljubav prema dramskom izričaju otkrila je upravo u Frami. Anela je rodom iz Nove Bile, a danas živi u Travniku. S nama je podijelila svoje dojmove o snimanju filma i učešću na Sarajevo Film Festivalu, radu s mladima, konkretno s framašima te ponudila nekoliko poticajnih i inspirativnih misli koje svakako valja pročitati.

1. Za početak, možete li nam reći nešto ukratko o sebi?

Ukratko o sebi? Vaše pitanje me podsjetilo na djetinjstvo i to na pitanja u leksikonu. Između ostalih, stajalo je i ovo: Recite nešto o sebi? – Tada bih pisala: Ja sam dobra prijateljica ili pametna sam. Danas, na vaše pitanje odgovorila bih – Trudim se biti što bolja i što pametnija.

2. Prije dva mjeseca, Vaš film o Franjevačkoj Mladeži pod naslovom „Bit ćete mi svjedoci“ imao je svoje mjesto na Sarajevo Film Festivalu, najvećem regionalnom festivalu filma. Možete li nam nešto reći o tom iskustvu? Kako je to bilo raditi godinu dana sa framašima?

Bila sam jako sretna i ponosna onoga trenutka kada mi je selektorica BiH programa na SFF-u rekla kako će prikazati moj film „Bit ćete mi svjedoci“. Bilo je to veliko za moju malu filmsku ekipu, znajući kako smo krenuli u pretprodukciju plahi i skromni, ali s potajnim ambicijama koje smo ovim gostovanjem na SFF-u i dosegli. Osjećala sam se počašćenom i izabranom između toliko filmskih aplikacija koje pristižu u redakciju SFF-a. Bila sam beskrajno radosna jer će naš film vidjeti veći broj publike, te kako će mu se na ovaj način otvoriti mnoga vrata. Zahvalna sam fra Domagoju Šimiću koji mi je pružio veliku priliku.
Godina dana intenzivnog druženja i rada s framašima ispunila me neobičnom radošću, zadahnula me optimizmom i očvrsnulo me u vjeri. Malo gdje , kao među framašima, možete osjetiti radost susreta.

aneeelak

3. Film ste oblikovali kao svoje osobno iskustvo franjevaštva te ga započeli vraćanjem na ''izvore'', ponovnim okupljanjem s nekadašnjim framašima vaše mjesne Frame. Što nam možete reći o svom pozivu i putu kroz Framu? Da li je ono oblikovalo Vaš život, izbor profesije i sl.?

Frama je za mene bila otkriće jedne vesele zajednice. Zajednice u kojoj su okupljeni mladi oko jedne Veličine koju u tom trenutku vjerojatno ne možemo razumjeti, ali možemo osjetiti. Mladi u jednom razdoblju svoga odrastanja traže pripadnost nekom klanu, nekoj zajednici, društvu. Sretnici su oni koji prionu uza svetoga Franju i Framu. To je zajednica u kojoj je poželjno da i dalje imaš one mladalačke zaigranosti, luckastosti, poletnosti, a s druge strane, to je zajednica koja svu tu tvoju raskošnu mladelačku energiju njeguje i upravlja prema pravim ljudskim vrednotama.
Frama je jako uticala na oblikovanje moje osobnosti; obuzdavala je moje nestašluke, a raspirivala moje talente. Upravo u Frami sam bila voditeljica dramske sekcije, a danas sam diplomirana dramaturginja. Pametnom dosta.

4. Film o Franjevačkoj Mladeži nosi simboličan naslov „Bit ćete mi svjedoci“. Kako to po Vašem mišljenju današnji mladi čovjek, katolik i franjevac može biti svjedok?

Danas nije popularno biti vjernik, nije popularno govoriti o vjeri. Popularno je pričati o slobodama, a ljudi ne shvaćaju da je najveća sloboda upravo kada čovjek spozna da postoji Netko iznad ovoga svijeta, a osobito kada spozna da ga Taj Netko bezuvjetno voli.
Mladi ne trebaju biti usiljeno pobožni ili, ne daj Bože, napadno religiozni. Oni trebaju živjeti zahvalno i radosno svoju mladost voleći svoj život i darove koje imaju. Izlaziti u kafiće, na koncerte, u prirodu i uvijek i svugdje nositi radost i zahvalnost. Takva mladost svjedoči Krista tako lijepo, diskretno i iskreno.

anelak

5. Za svakog framaša, vrijeme provedeno u Frami predstavlja svojevrsnu ''riznicu uspomena''. Koju biste svoju franjevački obojenu uspomenu izdvojili kao posebno dragu?

Ima ih zaista mnogo. Kada zatvorim oči i razmišljam o Frami čujem naše pjesme koje smo pjevali. Ali, postoji jedna slika koja mi se najdublje urezala u sjećanje. Bio je to odlazak na Bobovac s našim mjesnim bratstvom. Bilo je to ljeto na izmaku, a priroda je bila veličanstvena. Uz razigrani hod do drevnoga grada upoznali smo priču o našim kraljevima, o srednjovjekovnoj Bosni i poklonili se blaženoj Katarini Kotormanić.

6. I za kraj, koju biste poruku poručili mladima, posebice framašima?

Zanesenost ili zaljubljenost u sv. Franju u franjevštvo s godinama će izblijediti. Trudite se tada vašu vjeru učvrstiti životnim iskustvom, a uvijek je potpaljujte framaškim žarom.

Razgovarala: Iva Maros

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo