Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ekologija Kopie

Dragi framaši i duhovni asistenti!

Na područnoj skupštini Frame Bosne Srebrene održanoj u siječnju ove godine u Visokom, dogovoreno je da ćemo nastaviti s našim projektom Dani ekologije. Pozivamo vas da ovaj projekt obilježite prigodnim radionicama u svojim bratstvima ili po mogućnosti povezujući se s drugim bratstvima, u razdoblju od 22. ožujka (Svjetskog dana voda) do 5. lipnja (Dana ekologije).

Potaknuti prošlogodišnjim iskustvima, ali i željom framaša, nastavljamo s održavanjem projekta „Dani ekologije“ u širem vremenskom rasponu. Iskreno se nadamo da ćete prepoznati važnost obilježavanja ovih dana, ali i održavanja prigodnih radionica i konkretnih projekata u svojim mjesnim bratstvima, a ukoliko je to moguće i zajednički, povezivanjem s drugim Framama. Koliko je važno brinuti o prirodi i našem okruženju pokazuje nam i sv. Franjo svojim primjerom. Sveti Franjo je svako biće i svako stvorenje nazivao svojim bratom ili sestrom, darom od Boga, a mi kao njegovi nasljednici dužni smo nastaviti živjeti to svojim djelima.

Stoga vam donosimo nekoliko ideja koje vam mogu biti od pomoći za ostvarivanje ove smjernice i ujedno stvaranje novih prijateljstava s drugim Framama:
• Krenite s vlastitim informiranjem o problemima i mogućim rješenjima, a zatim s informiranjem Frame. Možda u vašem mjestu postoji netko tko o ovome zna više. Zamolite ga da podijeli svoje znanje s vama i održi vam susret na Frami.
• Organizirajte ekološke radionice ne samo za framaše, nego i za članove Male Frame, ali i OFS-a, jer je ovo odlična prilika za zbližavanje.
Reciklirajte. Krenite od jednog materijala, npr. papira koji ćete sakupljati na Frami. Neka framaši potaknu svoje obitelji na isto. Kako vam okolnosti budu dopuštale krenite i na druge materijale (plastika, staklo, metal, baterije, organske materije za kompost, itd.).
• Napustite udobnost framaških dvorana. Stupite u kontakt sa lokalnom šumarijom i raspitajte se za pošumljavanje. Vratite prirodi dio posječenih stabala.
• Organizirajte akcije čišćenja otpada neadekvatno odlaganog u vašim mjestima.
• Očistite neko degradirano i zapušteno prirodno stanište, zaraslo korovom.
Zasadite cvijeće u vašem mjestu, misleći na pčele. Pčele nažalost polako nestaju zbog silnog stresa kojemu su izložene zbog ljudskog djelovanja, zato neka cvijeće koje posadite bude bogato hranom za njih. Takvo cvijeće su verbene, iglice, suncokreti, kadife, neven.
Skupljajte kišnicu i koristite je za zalijevanje vrta, travnjaka, voćnjaka oko vaših župnih crkava.
Činite male stvari: više hodajte, koristite bicikl, koristite manje papira, stvari iskoristite više puta prije bacanja, smanjite korištenje vode, koristite platnene vrećice, umjesto plastičnih, racionalno trošite struju.
• Obzirom na nastalu situaciju (COVID-19) u kojoj ćemo biti do daljnjeg, predlažemo i neke aktivnosti koje možete raditi na društvenim mrežama: pisati članke o podizanju ekološke svijesti, objavljivati poticajne misli i fotografije na profile svoje Frame ili neke slične vaše ideje.

Izvještaj o vašim aktivnostima, zajedno s fotografijama i video isječcima, možete slati na službeni e-mail Frame: frama.fsr.bs@gmail.com najkasnije do 29. svibnja 2020. godine, nakon čega ćemo zajednički predstaviti sve projekte na službenom web portalu Frame.
U nadi da će ovi Dani ekologije uroditi plodom i učiniti našu okolinu ljepšim i boljim mjestom, pozdravljamo vas našim franjevačkim pozdravom:

Mir i dobro!

Područno vijeće Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo