Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

img 2019 438 001 620x330Među velikim Božjim darovima jest Isusovo rođenje. Veliki Bog postaje mali Božić, veže se sa svakim čovjekom. Sva ljubav darovana čovjeku jest darovana Djetetu Isusu, Bogu. Bog koji je postao čovjek poziva čovjeka biti čovjek. Poziv prihvaćaju ljudi čista srca; čistoća je srca novo mjerilo ljudske veličine. Jesmo li čista srca i mirne duše? Franjo jest, zato je za njega svetkovina Božića dan velike radosti kada se toliko dostojna, toliko sveta i slavna Riječ pojavila u krhkosti našeg čovještva. U događaju Božića po Isusovu utjelovljenju i rođenju Bog je jedanput i zauvijek stao na stranu života kao njegov Otkupitelj i Spasitelj. Za Franju je Božić blagdan nad blagdanima. Što je Božić za nas, dobri čovječe? Kako živimo blagoslov darivanja Božića?

Sv. Franjo u dubini srca proživljava tajnu Božića koja poziva ljude uspostaviti sklad između svojih riječi i djela. U otajstvu Utjelovljenja vidi Božju poniznost i bezgraničnu ljubav koja se očituje u Muci Isusovoj. Zato 24.-tog prosinca 1223. godine, tri godine prije svoga preminuća, želi obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu. Toma Čelanski piše: „Pripremljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše. Jasle su oltar gdje se služi svečana Misa; u neočekivanoj utjesi uživa svećenik.“ (1. Čel. 85.) Sv. Franjo kao đakon pjeva Evanđelje, a glas mu „sladak, neodoljiv, zvonak… Njegove riječi o rođenju siromašnog Kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda“. (1. Čel. 86.) Bijahu to prve žive jaslice u čijim je pripremama Franji pomagao prijatelj Ivan. Bijaše to novost u liturgiji tog vremena, tako da sv. Franjo traži i dobiva dozvolu pape Honorija. U Božićnoj se noći nebo spaja sa zemljom, zemlja postaje put prema nebu. Asiški siromah živim jaslicama potiče običaj postavljanja jaslica koji se širi u Franjevačkom redu, a od XVI. stoljeća to postaje opća praksa Crkve. Franjo usmjerava pogled kršćana na Isusovu ljudsku narav i nevjerojatnu Božju ljubav, utire pobožnost Djetetu Isusu. Božićne su jaslice u znaku onoga što je konačni cilj Božjeg ulaska u povijest, a to je djelo otkupljenja koje će biti dovršeno na Isusovu križu. Dar sv. Franje mještanima Greccia obogaćuje i nas. Kako se pripremamo i slavimo Božić? Udomljujemo li Dijete u jaslicama svog srca?

Rođenje je betlehemskog Djeteta svet, jedinstven događaj koji se ponavlja u svakom vremenu, u životu svakog čovjeka, u svakom danu i djelu. Rađa li se i živi li Dijete u nama i mi s Njim? Vidimo li očima vjere i srca u bespomoćnom Djetetu Boga koji nas ljubi?

Božić je svetkovina radosti za sva stvorenja. Isus je najcjelovitije moguće Svjetlo Božjeg otkrivenja svijetu. Prihvaćamo li Svjetlost betlehemske noći i Uskrsnog jutra? Franjo prihvaća Dijete Isusa, Raspetog i Proslavljenog Gospodina. U svima i svemu gleda Božje lice, nalazi Božju ljubav, njegovi susreti obogaćuju. Kakvi su naši susreti? Što, kako, gdje i kada darivamo Bogu, sebi i jedni drugima? Jesu li naši domovi Betlehem? Ima li mjesta za brata čovjeka, za Isusa? Živimo li djela milosrđa? Imamo li hrabrosti biti bolji?

Božić je blagdan obitelji i mira. Je li nam Sveta Obitelj poticaj i primjer za naše obitelji? Gradimo li mir u sebi i oko sebe? Jesmo li spremni na žrtvu zbog ljubavi i mira koji darivaju slobodu? Kada punim glasom zapjevamo svim na zemlji mir, veselje, budimo glasnici nade koji žive i žele svima mir. Živimo Božić kroz sve dane u godini.

Božić u nama budi ono najbolje, čovjeka na sliku i priliku Božju, Božje dijete koje moli: dođi nam Isuse i uvjeri se da smo još ljudi!
Noć puna zvijezda, pjesma anđela, Marija, Josip i Dijete u jaslama, Franjo, obitelj i mi u zagrljaju Ljubavi!

Ljubljeni Isuse! Moj najbolji brate i prijatelju! Sretan Ti rođendan!

Predrago Dijete! Tebi i Tvojima, sestrama i braći, čestit Božić!

Svima blagoslovljena nova 2020. godina!

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo