Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

20191110151426 IMG 2350

Protekloga vikenda, od 8. do 10. studenoga 2019., Konvikt Franjevačke klasične gimnazije u Visokom ponovno je postao dom za 74 framaša iz 26 mjesnih bratstava naše provincije koji su se pod geslom „Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta.“ (Mt 5,13-14), okupili na XVI. Franjevačkoj školi animatora Frame Bosne Srebrene.

Program je započeo u petak, svetom misom koju je predslavio područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, fra Davor Petrović, nakon čega je i službeno započela ovogodišnja škola animatora. Framaši su imali priliku upoznati se kroz franjevački „speed dating“ i odmah prvu večer naučiti osnove o animiranju kroz predavanje Animator – Tko? Što? Kako? koje je održala Iva Maros, područna voditeljica formacije. Iva je kroz svoje predavanje predstavila sve uloge i osobine jednog animatora, oduševljenost i Kristov žar koje treba nositi u srcu i prenositi ih drugima. Zatim je uslijedila i prva vesela večer koja je kroz stihove mnogobrojnih pjesama oslikavala radost ovog susreta. Večer je završila na najljepši mogući način, a to je Klanjanjem pred Presvetim.

20191109013803 IMG 1174

Subota je počela zajedničkom molitvom časosolova, a nakon toga je uslijedilo pet kružnih predavanja: Vježbe komunikacije, Odabir teme i literature, Tijek i vođenje susreta, Rad s Malom Framom i Medijska radionica. Ova predavanja su budućim animatorima pružila sve ono što im je potrebno za pripremu i vođenje tjednog susreta Frame, a kako bi što uspješniji bili uslijedio je i Team building u kojem su grupe imale zadatak kroz kratki i šaljivi skeč predstaviti problemsku situaciju u bratstvu i ponuditi rješenje za isto. Bila je ovo kreativna prilika kojom su framaši ne samo naučili kako se nositi s problemskim situacijama u svojim bratstvima nego je osnažila i same grupe i pokazala kako zajednički uvijek lakše i brže dolazimo do rješenja. Nakon zasluženog odmora i pauze uslijedio je rad po grupama i prilika za grupe da sve ono što su naučili primijene spremajući susret na određenu temu.

20191109191832 IMG 1658

 

Geslo ove škole animatora kroz predavanje „Vi ste sol zemlje i svjetlost svijeta“ framašima je približila područna predsjednica Tina Tolić. Tina je naglasila uloge koje sol i svjetlo imaju u našem svakodnevnom životu i kako mi isto tako možemo i moramo doprinositi svijetu, razgoniti tamu, čuvati svijet od pokvarenosti i začinjavati ga svojim vrlinama, a sve to na slavu Boga i korist drugima. Paleći svijeće framaši su rasvijetlili sobu u kojoj su se nalazili, ali su isto tako shvatili da izvan te prostorije postoji cijeli jedan svijet potreban njihovog svjetla i njihove oduševljenosti. Nakon predavanja uslijedila je sveta misa, a večer je ponovno završena u veselom znaku kroz igru Lov na blago i zajedničku molitvu časoslova.

Nedjeljom su grupe imale priliku prezentirati svoje pripremljene susrete i tako učiti jedni od drugih, a nakon popunjavanja ankete uslijedila je dodjela diploma i priručnika za animatore Ne samo sebi živjeti te je upravo onako kako je i počela, sv. misom, završena XVI. Franjevačka škola animatora. Na koncu ostaje čestitati mladim animatorima i naravno zahvaliti dragom Bogu što nas je okupio u nikada većem broju i pružio nam priliku da zajednički napunimo framaške baterije koje će sada svijetlili i soliti u bratstvima diljem Bosne Srebrene oduševljavajući druge i donoseći mir i dobro!

Tina Tolić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo