Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 1037

Nasmijani brat sunce obasjava vedri dan grijući toplinom braću ljude. Vesela pjesma brata vjetra i sestara ptica, ples lišća i trave, leptira i pčela, miriše cvijeće, braća oblaci i sestra kiša odmaraju, nebo se i zemlja raduju životu.

Kuća moje obitelji na sunčanoj strani ulice, dvorište puno zelenila i cvijeća, posebno volim ruže, ljiljane i gladiole, hladovinu starog hrasta koji brižno čuva prošlost, sadašnjost i budućnost, u njegovoj su kori upisana sva naša imena i sjećanja. Bogu hvala, hrast ostaje, mi prolazimo kroz prostor i vrijeme, idemo iz vječnosti u Vječnost, hodočasnici smo dolinom suza u Očev Dom. Hodočasnik sam i ja, bijedni crvić, koji s krilima labuda osvaja Slobodu. U beskraju moje sobe križ, Biblija, vaza s cvijećem, bolnički krevet i Ljubav koja pokazuje Put kojim idem zajedno s obitelji i prijateljima: Svjetlost obasjava naše dane. U njihovim danima misli i koraci omeđeni prostranstvima zemlje i hodočašća srca, u mojoj sobi, mojim danima, mislima, očima i osjećajima vjere, duše i srca, hodočastim srcem, međusobno se u susretima nadopunjujemo i obogaćujemo, otkrivamo ljepotu Božje blizine; blagoslivlja nas, prati i čuva Gospodin Bog kojem neizmjerno zahvaljujemo na darovanim milostima.

Blijed sam na bolesničkoj postelji, Gospodin nosi moj križ nježno me držeći za ruku, ćutim toplinu sigurnosti Božjih dodira, cjelova. Brat magarac teško pokretan, misli sigurne i lijepe, moj bol u Isusovoj boli, radost kao plima: nisam sam, Bog je sa mnom! U srcu mir! U očima duša, pogled blista. Blažena tišina. Blagoslov križa u svjetlu Uskrsa. S osmijehom na licu, molitvama zahvalnosti u mislima, srcu i na usnama zaspim i budim se svakog jutra sretan osjećajući bliskost i blizinu Neba. Anđeli, obitelj i prijatelji s ljubavlju bdiju. S Gospodinom bdijem nad njihovom ljubavlju i životom u suhoći duše i potopu sreće kada su dani puni zvijezda i noći mirne i besane, u šapatu Tišine i šutnji Riječi, u sjetvama i žetvama ljudskosti, u cvjetanju Mira i Dobra.

Gospodin i ja hodočastimo srcem, Isus moli sa mnom i za mene, za sve nas. Sin Ocu zahvaljuje za brata, sestru, braću, za svijet. Molim i zahvaljujem za sve i svima, za brata i prijatelja Isusa koji živi sa mnom i za mene, i koji mene i svijet vodi u Očev Dom. Razgovor s Bogom hrani dušu, misli slijede Riječ Gospodnju. Hodočastim srcem Srcu, udomljen u Bogu i Bog u meni, u nama, moj je dom i Dom Gospodnji, moj i naši životi utkani u Život. Lijepo je i blagoslovljeno hodočastiti srcem zajedno s Isusom, Marijom, Franjom, anđelima, svima koje volimo i koji nas volimo, odabrano društvo za velike pobjede: širimo krugove dobrote!

Pjesma zvona pozdravljajući blagoslivlja Gospodina, pobožni puk ponizno se klanja, hvali, slavi i časti Stvoritelja svijeta, hvalospjev duše u rukopisu srca. Dobri Pastir me kao janje nosi cvjetnim poljanama Izvoru vode žive da s Njim i braćom blagujem Kruh Života. Rosa na licu i dlanovima, skrušeno srce i misli, drhtaj tijela i usana. Bog moj i sve moj! U zagrljaju Ljubavi je moja Ljubav! Očev poljubac u čelo. Toplina Majčina krila. Razgovor prijatelja. Pjevam i plačem od sreće. Soba toplih boja ispunjena dobrim osobama i krevetom prilagođenim za alpiniste cesta je u Raj. Isusova glava na mom jastuku, naše Majke podno naših nogu. Od Raščice do Raščice pletemo vijence ljubavi i zahvalnosti Majci Božje milosti i Ruži na Raščici, svim majkama i ružama, i dobrim osobama velikim u malenosti služenja i nesebičnom sebedarju. Prava ljubav mijenja svijet. Dobri su ljudi i lijepa mjesta svetišta svijeta, zato je Gospodin sa svima i među svima koji šire mir čineći dobro.

Dan pri kraju. Smiraj. Brat magarac u naručju Majke. Isus i ja nastavljamo hodočastiti srcem, čekaju nas daljine, dubine, visine, širine Svemira, Pučine Slobode. Večernja molitva zahvalnosti, svijeća sagorijeva ne izgarajući, misli i noć u Plavom, koraci u Stijeni nježnosti, ruke raširene za Zagrljaj. Svjetlo obasjano Svjetlošću. Franjo i anđeli čitaju moj zapis, tragovi srca u dušama. Slijedi druga i treća smjena, obitelj i prijatelji s anđelima čuvaju stražu. Sat otkucava. Gospodinov dah u nama. Traje Vječnost. Božji zagrljaji.

Bože! Hvala Ti što misli i korake braće i sestara upravljaš hodočašćima srca koja pripravljaju put Gospodinu. Dobri Oče nebeski! Posebno Ti zahvaljujem na blagoslovu darivanja blagoslova milosti da s Isusom, Marijom i Franjom hodočastim srcem ljubeći Ljubav koja nije ljubljena i s obitelji živeći Pjesmu brata Sunca!

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo