Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

isus pere noge učenicima 1024x694

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa. U četvrtak navečer, nakon Mise večere Gospodnje završava korizma i započinje Vazmeno trodnevlje. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se samo jedna misa u cijeloj biskupiji Missa chrismatis (Misa posvete ulja) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu) i blagoslivlja se ulje za bolesničko pomazanje te ulje kojim se mažu krštenici.

Na Veliki četvrtak uvečer slavi se euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tada se na otajstven način slavi i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda. Prije mise se isprazni tabernakul, pjeva se Slava, zvone zvona koja više ne zvone do vazmenog bdijenja. Nakon Evanđelja može se izvršiti obred pranja nogu, na kraju mise posvećene se hostije prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim. Tada se sklanjaju svi ukrasi s oltara. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere uputio s učenicima u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvavi znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovu Isusovu molitvu provode sat klanjanja u svojim crkvama.

Posljednja večera (lat. Coena Domini) je oproštajna večera koju je Isus blagovao sa svojim apostolima na Veliki četvrtak uoči svoje muke. Tog je dana Isus ustanovio euharistiju i svećenički red.

U današnjem evanđeoskom ulomku, pored svih svojih muka, pored svih stvari koje su Isusu sada na pameti (ovaj će me izdati, nešto će se dogoditi, nešto posebno danas želim podijeliti s njima, ovo su trenutci zajedništva, prijateljstva, koliko me razumiju, itd...) Isus razmišlja i govori nam o čistoći, o tome kako čisti učenike.

Isus veli: „I vi ste čisti, ali ne svi!“ Dakle, on zna da netko nije čist i da će ga  taj netko izdati. Biti nečist znači izdati Isusa, ne znači to biti loša, pokvarena osoba kao što mi nekada Judu karakteriziramo. Biti nečist znači biti izdajica.

Danas se možda pitaš kako doći do te čistoće i kako ne biti izdajica. Isus nam servira odgovor, a to je da ti noge mora oprati Netko s velikim „N“ i s velikim „S“, s velikim Srcem. Ponizi se kao Petar i uđi u to otajstvo koje nije pro forma nego je to služenje, to čišćenje možda sada i ne razumiješ, nije ni Petar razumio pa mu Isus veli: „Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.“ Zahvaljujući tom pranju apostoli su upili neke stvari koje su kasnije donijele plodove. Shvatili su da susret s Njim nije trenutak, to je proces, to je put i potrebno je vrijeme.

Isto to i tebi kaže danas, stoga mu daj vremena, dođi mu prljav i blatnjav jer on takve čisti. Razumio ili ne razumio dopusti mu da te opere jer ta ti čistoća omogućuje vidjeti, omogućuje doživjeti. Kakav li će to biti osjećaj kad sapere s tebe svu tvoju muku i težinu?

Marina Jurić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo