Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

nb121018a

10.10.2018.godine u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj bilo je dosita svečano i lijepo. Svaka misa je slavlje susreta s Gospodinom, a ovaj put smo bili posebno radosni i zahvalni, jer je nakon dužeg vremena oživljeno mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda u ovoj župnoj zajednici.

Svečanu svetu misu u 18 sati predvodio je fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent bosanskog bratstva OFS-a, a koncelebrirali su fra Slavko Petrušić, župnik  i fra Pero Vrebac, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a.

Nb121018b

U svojoj propovijedi fra Domagoj je govorio o franjevačkom duhu i karizmi i svakodnevnom svjedočenju tog duha. Osvrnuo se na tri važna trenutka iz Franjinog  života – susret s gubavcem, susret s papom Inocentom  II i sa sultanom Al-Kamilom u sred križarske vojne. Svaki taj događaj govori nam jako puno. Uči nas kako se trebamo ponašati prema onima koje možda preziremo i koji su slabiji od nas, kako se ponašati prema onima koji imaju moć i autoritet i kako se ponašati prema drugima i drugačijima. Ako iskreno prihvatimo Krista i pažljivo ga slušamo, onda ništa nije nemoguće i teško. Sve ljude treba poštovati kao Božja stvorenja, svoju braću i sestre. Nikoga ne mrziti, iskreno razgovarati a ne glumatati, druge i drugačije poštovati u različitosti i svojim životom svjedočiti sveto Evanđelje.

Nb121018c

Nakon ovih poticajnih riječi uslijedio je sam obred primanja. Brat Marijan Begić, područni ministar bosanskog bratstva OFS-a „Kraljica Katarina“ primio je u Franjevački svjetovni red 17 novih članova, a to je u ime Crkve i Reda to potvrdio i blagoslovio fra Domagoj Šimić.

Potom smo pristupili obredu obnove svečanih-trajnih zavjeta. Tri sestre i jedan brat obnovili su svoje trajne zavjete. Zamolili su oproštenje za sve eventualne propuste i slabosti počinjene protiv obećanja evanđeoskog života i protiv Pravila, te zatražili od Gospodina milost kako bi mogli živjeti Evanđelje po primjeru svetoga Franje sve do završetka svojih dana.

Nb121018d

Nakon svete mise bratsko druženje smo nastavili u župnoj dvorani. Bio je to zaista iskren i bratski razgovor, dosta pitanja i savjeta kako još više unaprijediti rad ovog mjesnog bratstva. Poticajne riječi i korisne savjete uputili su fra Domagoj, fra Pero, fra Slavko i brat Marijan.

Hvala dragom Bogu na ovom prekrasnom danu i daru susreta! Hvala fra Peri na neumornom radu sa trećoredcima ove župe i hvala fra Slavku na potpori. Svoj braći i sestrama ovog mjesnog bratstva čestitamo i molimo Gospodina da ih na njihovom putu prati svojim blagoslovom.

Marijan Begić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo