Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

srebrenica 4 1Čovjek živi od susreta i za susrete; susreti se pamte, nadahnjuju, obogaćuju, zbližavaju ljude, Boga i čovjeka, i sva Gospodnja stvorenja. Susreti otvaraju nove vidike i putove u Dom Gospodnji. Jedan poseban susret koji nas potiče hoditi Putem Istine i Života je Franjevačka ljetna škola duhovnosti koja bijaše u Srebrenici 25.-28. kolovoza 2019. godine.

Tema ovogodišnje FLjŠD bijaše: „800 godina susreta sv. Franje i sultana“. Kroz sve dane trajanja FLjŠD stalno nazočne bijahu 24 osobe, a mnoge dolažahu prema svojim mogućnostima i obvezama. Od 24 osobe, nas 14 su članovi OFS-a, jedna je časna sestra Darija Lukić, članica Družbe Kćeri milosrđa, koju je osnovala blažena Marija Propetog Isusa Petković, i koja kao i svi članovi Franjine obitelji, na svoj način živi franjevačku karizmu i duhovnost, 9 vjernika su župljani župe Zvornik-Srebrenica. Pored ostalih nazočnih, bijahu član Nacionalnog vijeća OFS-a Slovenije, brat Mirko Potočnik sa suprugom Marijom, i gospođa Milica koja već 30 godina živi i radi u Danskoj. Mnogima je prvi put doći u Srebrenicu i FLjŠD, domaći vjernici treći put pohađaju FLjŠD, meni je osobno drugi puta biti u kolijevci Bosne Srebrene i aktivno sudjelovati u FLjŠD; neizmjerno sam, kao i svi, zahvalna Bogu i dobrim ljudima na darovanoj prilici i mogućnosti, sve nas povezuje i spaja ljubav prema Bogu i čovjeku, poziv, želja, volja i potreba slijediti Isusa kao Franjo.

FLjŠD je počela molitvom sv. Krunice, predstavljanjem svih učesnika i večernjom sv. Misom u spomen kapeli sv. Marije u Srebrenici koju s vjernicima moli fra Joso Oršolić koji i u Zvorniku na veliku radost župljana slavi sv. Euharistiju. Jutarnja molitva, molitva sv. Krunice, sv. Misa i Večernja molitva su sastavni dijelovi dana i susreta u kojima izražavamo zahvalnost Gospodinu na darivanim milostima i blagoslovima. Otvaraju se oči vjere i srca, misli i dušu nam ispunja Božja ljubav koja osvaja svijet, želimo i trebamo biti kao Isus i Franjo: u svijetu, a ne od svijeta, u svim susretima širiti mir i činiti dobro.

srebrenica 5O susretu Franje i sultana nam govoraše predavači profesori fra Vili Radman i fra Miro Jelečević, domaćin i koordinator FLjŠD fra Joso Oršolić. Svi ujaci, veliki u malenosti služenja i franjevačkoj jednostavnosti lijepo i nadahnuto govoraše o temi povlačeći paralele između Franjinog i našeg vremena, i potkrepljujući sve primjerima iz blagoslovljene svakidašnjice običnog čovjeka.

Fra Vili, pored ostalog, reče da je Franjo jedinstvena, neponovljiva osoba, svetac za sva vremena čija duhovnost izvire iz odnosa ljubavi prema Bogu i Božjim stvorenjima, posebno čovjeku u kojemu gleda Božje lice; Isus je za Franju posebno značajan kao Razapeti jer je Križ znak Božje ljubavi koja spašava svijet koji treba biti otvoren Bogu i za Boga;  Franjina se etika temelji na siromaštvu i poniznosti i prvi je redovnički zakonodavac koji govori o misijama; trebamo propovijedati djelima koja očituju našu ljubav, biti osoba žive vjere koja je životni proces, spreman za susret s drugim i drugačijim, čovjek dijaloga koji čuva svoje i dostojanstvo svakog čovjeka, njegovati molitvu koja je uvjet u dijalogu i plod dijaloga i koja, kao i psihološka stabilnost vjere, daje snagu, identitet, samopouzdanje i sigurnost. Zahvaljujući Božjoj milosti i svemu tome, Franjo se bez straha susreće sa sultanom, obojica ostaju na svojim stranama pokazujući da je moguće i treba razgovarati. Kakva je naša vjera i povjerenje u Boga i ljude? Kako, s kim i o čemu razgovaramo? Opraštamo li i zaboravljamo? Prihvaćamo li mogućnost novog početka? Imamo li hrabrosti biti bolji?

Fra Joso iznoseći neke osobne doživljaje i susrete, svjedoči da je svaki susret dar i svaki nas obilježi na svoj način, živi s nama i u nama, budi draga sjećanja i uspomene, kao susreti s Majkom Terezijom i rad na osnivanju Frame Bosne Srebrene, susreti s mnogim potrebnima lijepe riječi, toplog pogleda i komada kruha, i ljudima kojima materijalne stvari služe za činiti dobro svima, posebno potrebnima. Susret Franje i sultana je poticaj i nadahnuće svima nama ovdje i sada, i danas u svijetu, da razgovaramo jedni s drugima s poštovanjem, dijalog nema alternativu. Na tom je tragu i kao plod tog susreta i molitveni Duh Asiza o čemu govoraše fra Vili, fra Miro i fra Joso. Na tragu i kao plod susreta fra Jose i Majke Terezije je i povremeni, nadamo se uskoro i stalni, dolazak sestara Misionarki ljubavi u Srebrenicu.

srebrenica 7Fra Miro, pored ostalog govori da je Franjo čovjek susreta, a susret je događaj milosti. Susret Franje sa sultanom je epohalni događaj. Franjo živi u vremenu mržnje, nesnošljivosti, rata, i bira put razgovora, dijaloga. Nije Božja volja da jedni druge gledamo očima mržnje i djelima zla, trebamo izići iz okorjelosti srca, pogotovo mržnje koja se poziva na Božje ime,  Bog nas stvara različite da jedni druge uvažavamo, svi smo braća i sestre. Koliko je, kada i kako kod nas prihvaćanje, suživot na djelu? Sakramenti su događaj susreta između Boga i čovjeka kao pojedinca i kao zajednice. Susret između Boga i čovjeka se događa preko materijalne stvarnosti. Franjo prvi put u povijesti kršćanstva govori da se s Bogom susrećemo u materijalnom, vraća dostojanstvo stvorenoj materiji koja je Božji dar i zbog koje trebamo slaviti i hvaliti Boga. Franjo materijalno susreće otvorenim očima, divi se Božjim stvorenjima blagoslivljajući Stvoritelja. Malo prije Franjinog vremena brak se počinje stavljati u popis 7 sv. Sakramenata. Brak čine tjelesni ljudi koji se raduju dobru i tuguju zbog zla. Božja stvorenja pate zbog ljudske pohlepe. U materijalnim stvarima otkrivamo sakramentalno, Božje darove koji nam govore o Bogu. Sakramenti su mjesto susreta s Bogom preko njegovih stvorenja. Opraštanje je najljepši oblik ljudske slobode, a pravo sjećanje vodi suosjećanju i nadi.

U bratskom i prijateljskom razgovoru jedni druge udomljujemo u srcu hraneći dušu molitvama zahvalnosti.

Posjeti mjestima koja brižno čuvaju našu bogatu povijest darivaju ponos, tugu, vjeru, nadu, ljubav… U susretima s drugima i drugačijima gledamo stare i otkrivamo nove vidike ispunjene prošlošću koja temelj sadašnjosti i čeka da bude kamen zaglavni koji će danas ili sutra biti življena budućnost. Dotle vatra ispod pepela postaje plamen koji grije srca i duše dobrih ljudi  koji žive djelotvornu vjeru, nadu i ljubav, i zahvaljujući kojima osjećamo da je život Pjesma brata Sunca.            

Nema slučajnih mjesta niti slučajnih susreta, posjećena mjesta i doživljeni susreti su Božji blagoslov, dar, pišu se srcem i pamte cijeli život. FLjŠD je susret u ljubavi i ljubav u susretu. Nemoguće je izreći misli, osjećaje… treba doživjeti…

Sestro i brate! Dođi i vidi, osjeti toplinu Božjih dodira, Majčin cjelov i Očev zagrljaj, bliskost i blizinu Isusa i Franje na počecima franjevaštva u Bosni i mnogo, mnogo šire, Riječ Gospodnju u šapatu Tišine. Daruj sebi i drugima susret koji obogaćuje…  Radujem se i nadam novom susretu na Izvoru Bosne Srebrene. Tebi i Tvojima, i svim ljudima želim mir i dobro!

Ljerka Mikić,OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo