Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Alimentos PrimariosSvatko je od nas Božje remek djelo, imena su nam upisana u Božje Srce i u Božji dlan; ljubljena smo djeca dobrog Oca nebeskog, Isusova i Franjina, i međusobno, braća i sestre. Je li u svakodnevnom životu uistinu tako? Dopuštamo li Ljubavi živjeti u nama i među nama?

Blagoslovljeno je, lijepo i teško voljeti i biti voljen. Nema ljubavi bez žrtve, a tužno je i mučno, gotovo neizdrživo, kada je žrtva bez ljubavi. O bezuvjetnom sebedarju Bogu i bratu čovjeku svjedoče osobe koje dobrotom mijenjaju svijet, vjerujem i nadam se da smo među veleposlanicima mira, da ljubimo i kada nismo ljubljeni. Ne zaboravimo: naš Gospodin Isus Krist ne bijaše niti jeste ljubljen od svih, a Asiški siromah, revni sljedbenik Krista i čudak koji izaziva divljenje za sva vremena, hrabri ljude da se odazovu na Božji poziv živjeti djelotvornu vjeru, nadu i ljubav. Zahvaljujući Božjoj milosti možemo i trebamo svjedočiti Božju ljubav među ljudima da brat svijet, sestra i majka zemlja budu predvorje raja i zajedno s bratom Nebom kliču Gospodinu pjesmu novu jer čini djela čudesna.

Dobri Bože! Hvala Ti što smo stvoreni tako čudesno, što smo jedni drugima blagoslov, dar, što nas blagoslivljaš Križem i Uskrsnućem svoga Sina i darovima Duha Svetoga. Zahvaljujući Tvome milosrđu različito je i prepleteno vrijeme sjetve i žetve, naše su molitve zahvalnosti udomljene u Tebi, Svevišnji i Svemogući Bože! S Tobom, u Tebi i po Tebi je blagoslovljen naš rad i odmor, susret, samoća, radost, tuga, veselje… Svaki dah, korak, misao, djelo… Tvoj je dar i blagoslov svakome osobno i svima zajedno, cijelome svijetu. Daj da u zbrci i tišini, noćima duše, sumnji i miru srca budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, da volimo kada nismo voljeni, i da kao Isusovim ranama urešen Božji prijatelj Franjo plačući molimo što Ljubav nije ljubljena.

Što znači ljubiti Ljubav? Osjećamo i znamo kako nas Ljubav ljubi. Kako, kada i zašto ljubimo Ljubav? Znamo i prihvaćamo li da je svaki čovjek, i mi osobno, stvoren na Božju sliku, ljubljeno Božje dijete, naša sestra i naš brat koga treba ljubiti, i u kome, kao i u nama, treba tražiti i gledati Lice Gospodnje? Darivamo li Ljubavi u nama slobodu djelovati i među nama? Bog dariva i želi naš spas i našu suradnju. Prihvaćamo i podupiremo li Božje želje? Božja je i Franjina volja mir i dobro za sve i svima, pobratimstvo u svemiru, prihvaćanje jedinstva različitosti u obitelji, bratstvu, zajednicama, među ljudima i s ljudima živjeti Molitvu za mir.
Donosim li svakom čovjeku, susretu, danu, a i samom sebi, ljubav koja gasi mržnju i rasipa tamu, odnosi samoću i usamljenost, dariva bliskost i blizinu vječne, nesebične Ljubavi? Ljubim li svoje neprijatelje i molim li za sve koji mrze mene i druge, i koje mrzim? Zahvaljujem li Gospodinu što svojom ljubavlju darivajući umnaža i blagoslivlja moju ljubav?

Opraštam li uvijek uvrede, prezir, poniženje, uspjeh… bratu čovjeku, sebi i Bogu? Za oprost treba razgovor, milost, slušati i čuti Božji glas u duši i gledati Božju ljubav u srcu. Dobro je i lijepo kao braća zajedno živjeti, zato nam Gospodin dariva braću. Jesmo li s Kristom jedno tijelo i jedan Duh? Donosimo li jedinstvo i sklad gdje je nesloga i razdor? U kakvim smo odnosima s članovima obitelji, bratstva, društva? Unosimo li zablude, govorimo lažna svjedočanstva, činimo loša djela? Je li nam Gospodin Put, Istina i Život? Kakva je naša vjera? Donosimo li vjeru gdje je sumnja? Jesmo li egoistični, samodostatni? Ponizna osoba treba Boga i druge ljude u suznoj dolini i na cvjetnoj Obali.

Jesmo li osobe nade? Imamo li vjere i povjerenja u Boga, ljude i sebe? Lomimo li već napukle trske stvarajući beznađe i očaj? Jesmo li sebični, pohlepni? Je li nam ravnodušnost, jadikovanje, mrtvilo… navika, potreba, izgovor? Donosimo li svjetlost gdje je tama? Palimo li ugašena svjetla i vatru ispod pepela? Živimo li u tami grijeha ili smo na putu svetosti? Ne dopustimo svijetu da u nama ugasi plamen Ljubavi čija svjetlost i toplina dariva život Životu. Radujemo li se u Gospodinu i s Gospodinom? Isus, Franjo i braća se zajedno vesele Dobru i žaloste zbog grešaka, grijeha i propusta, radosno zahvaljujući blagoslivljaju, časte i slave Boga koji dariva Mir!

U ovim danima kada braća sunce, oblaci, ljudi, vjetar… sestre vode, zvijezde, zrak, vatra… darivaju odmor i umor, dopustimo Ljubavi koja obogaćuje da mijenjajući nas mijenja svijet koji nam je samostan.

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo