Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Blaz3218


Katolička Crkva svetoga Blaža časti 3. veljače, a riječ je o kršćanskom svetcu i biskupu koji je podnio mučeničku smrt za vrijeme cara Licinija.

Sigurni podatci govore da je sveti Blaž rođen u gradu Sebasti u Armeniji u 4. stoljeću. Prije nego što će biti uhvaćen, osuđen i mučen, sveti je Blaž živio u planinama gdje se povukao pred progonima, a kada je otkriven, doveden je na sud i jer se nije htio odreći svoje vjere bio je mučen. Mučen je tako što su ga objesili naopačke i kidali mu tijelo velikim oštrim željeznim češljem. Međutim, kako se ni unatoč takvim teškim mukama nije htio odreći vjere u Boga, na kraju su mu odrubili glavu. Predaja tako kaže da je jednom prilikom svetomu Blažu došla neka žena s djetetom u naručju i molila ga da pomogne djetetu, jer mu je u grlu zapela riblja kost. Svetac se pomolio i prekrižio djetetovo grlo tako da je ozdravilo. Na temelju toga događaja sveti se Blaž štuje kao zaštitnik kog grlobolje, pa je tako ostalo da se na njegov blagdan u svim crkvama obavlja blagoslov grla, i to na način da se ukrižaju dvije svijeće i postave vjernicima na grlo, a za to vrijeme svećenik govori: “Po zagovoru svetoga Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Gospodin bolesti grla i svakoga drugoga zla. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amen.” U nekim župama postoji običaj da se na blagdan sv. Blaža blagoslivljaju “simena,” (krumpir, luk,…) zatim crno vino, suhe smokve, jabuke ili drugo voće te kocke šećara. To bi se nosilo kući i svi ukućani, koji nisu bili na grličanju, pojeli bi malo od tog voća ili kockicu šećera. Blagoslovljeni šećer i voće bi se čuvali u kući i u slučaju da nekoga nešto zaboli, pojeo bi nešto od toga što je blagoslovljeno na sv. Blaža i vjerovalo se da će mu pomoći i olakšati bolest. Važno je još i napomenuti da je sveti Blaž (Vlaho) zaštitnik Dubrovnika.
Molitva svetom Blažu
Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo