Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ljre31318
Brate, sestro! Gospodin je uskrsnuo! Učitelj je živ! Grob je prazan!

Jer, ovo je dan što ga učini Gospodin; kličimo i radujmo se Njemu! Pjevajmo, kao Franjo, Gospodinu pjesmu novu jer učini djela čudesna; raduju se nebesa i kliče zemlja, ti i ja, i braća u Kristu, što Božjom milosti svjedočimo Uskrsnuće naše Raspete Ljubavi koja dariva Život!
Blagoslovljen je, lijep i težak hod s Isusom kroz pustinju, mučno i lako pročišćenje koje zbližava Stvoritelja i stvorenje; sluga izbliza upoznaje svoga Gospodara, Učitelj poučava učenika. Osmijeh na licu, pogled Ljubavi i sjaj Sunca u očima, meki dodiri toplih ruku; duša kliče: Isuse, hvala Ti! Bože, hvala Ti! Melodija Tišine obasjana Svjetlošću, rumenilo modrog Jutra, uzdignut Križ i odvaljen kamen s groba, bijelo platno za novi Početak. Proljeće. Radost.  Blagoslov Sreće: Raspeti Krist u Uskrslom Gospodinu! Moje srce u Presvetom Srcu: Mir!!! Proslavljena Ljubav mi nježno šapuće…   
Uskrs je, pored ostalog: gladna nahraniti i bolesna pohoditi; čovjeku utamničenu u samici osobnog zatvora ili zatvorskoj ćeliji otvoriti vrata Slobode. S radosnima biti radostan i s tužnima podijeliti tugu. Ne lomiti napukle trske i bratu čovjeku oprostiti: ne sedam puta, nego sedamdeset puta sedam. Pomagati drugima i dopustiti drugome da ti pomogne. Veseliti se i biti sretan zbog napretka, uspjeha i sreće svake osobe. Voljeti sebe i oprostiti sebi greške i propuste, radovati se životu i biti sretan što si živ. Ljubiti neprijatelje. Poštovati prijatelje. Biti odgovoran u školi i na poslu, u obitelji i društvu. Biti vjeran u velikim i malim stvarima. Ne bojati se brata vjetra, sestre vode i brata vuka. Biti dobar ribar na moru i radnik u polju i u vinogradu. Uredno i na vrijeme davati pošteno zarađenu plaću radnicima i izvršavati svoje obveze i dužnosti. Uživati u zasluženom odmoru i nagradi u dobrom društvu i susretima koji obogaćuju. Dopustiti drugima da budu zadovoljni i sretni.
 Čuvati i poštovati vrijednost i dostojanstvo svakog čovjeka i ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Djecu i mlade poticati na molitvu i rad, i biti im primjer uzornog ponašanja. Živjeti u predbračnoj čistoći i u braku čuvati svetost sakramenta ženidbe. Graditi topli dom za sebe, obitelj i druge. Radosno i strpljivo prihvaćati zlatne godine života. Nikome ne ugrožavati i oduzimati njegova prava; potrebne poučiti obvezama i dužnostima. Štititi stare  i bolesne, slabe i nejake, zlostavljane, progonjene, osobe s posebnim potrebama, nevino optužene i osuđene… Brinuti o siromašnima, zaboravljenima, nezaposlenima, usamljenima, napuštenima, izbjeglicama…; svima koji žive na marginama i periferijama života, društva i svijeta u teškim uvjetima i okolnostima. Biti glas savjesti i srca onima koji odlučuju o životima drugih ljudi. Brižno čuvati i ljubiti majku i sestru prirodu, i kao Franjo, biti ekolog. Poticati hrabrost dobrote. Toplinom svoje čovječnosti grijati ljude oko sebe, cijeli svijet i čitav svemir.  
Graditi mostove ljubavi, prijateljstva, povjerenja, suradnje, prihvaćanja, dijaloga… Rušiti zidove mržnje, zla, zlobe, ogovaranja… sjeći korijenje i stabla rata, u ljude i među ljude donositi nadu i mir, kao Franjo. Njegovati dobre osjećaje i odnose. Ponore grijeha ispunjavati sebedarjem. U poniznosti služiti, a ne biti služen, slušati, a ne zapovijedati; ljubiti i kad nisi ljubljen. Odvaljen je kamen s groba samodostatnosti, sebičnosti, pohlepe; Uskrsli uskršava mrtve na život vječni, Živi je među živima. Blagoslov Ljubavi dariva Križ koji vodi Uskrsnuću.
Lijepo je i blagoslovljeno biti upisan u srce drage i bliske osobe, gledati svoj lik u njenim očima; udomiti Ljubav i biti udomljen u Ljubavi. U molitvi su zahvalnosti s posebnom osobom dodiri i cjelovi misli i duše. Otvoreno srce i raširene ruke u zagrljaju Ljubavi koja ljubi darivajući nam sigurnost pripadanja dobrom Ocu nebeskom koji zove i čeka. Ime nam upisano u Božji dlan; svjetlo smo Božje Svjetlosti
Uskrs je zahvalnost Bogu i roditeljima na blagoslovima darivanja života; dopustimo Bogu da s nama stvara novo nebo i novu zemlju. Budimo kao majka priroda koja radosno i spremno prihvaća blagoslove Stvoritelja koji darivajući nove živote  obnavlja lice zemlje.
Hvalospjev duše, klicanje srca, susret i život s Uskrslim na Putu Svjetla Nade. Raspeta i Proslavljena Ljubav svjedoči: Uskrs je Riječ Gospodnja! Je li Uskrs u nama i među nama?
Sretan Uskrs!
Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo