Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

framakreševo28. svibnja 2015. godine 35 framaša iz Kreševa uputilo se zajedno s duhovnim asistentom, fra Mariom Jurićem u Njemačku, točnije u grad Düsseldorf, u gostovanje FRAMI Düsseldorf.

Putovali smo autobusom, a vrijeme je brzo prolazilo pjesmom, smijehom, pričom i naravno spavanjem. Nakon duge vožnje stigli smo u petak navečer na svoje odredište gdje su nas pred crkvom Apollinaris dočekali framaši iz Düsseldorfa s osmijehom na licu, a poneki i sa suzama. Nakon upoznavanja i izmjenjivanja prvih utisaka svi zajedno smo večerali u sali, te nas je još jednom pozdravio fra Petar Ćirko, župnik i duhovni asistent FRAME Düsseldorf. Fra Petar nas je upoznao s nekim pravilima i ukratko nam predstavio program koji su za nas pripremili framaši. Nakon spremanja sale svi smo se uputili svojim privremenim kućama, a bili smo raspoređeni po obiteljima framaša.
Sljedeće jutro smo se ponovno okupili u sali i zatim krenuli prema Kölnu. Tamo smo posjetili Kölnsku katedralu, koja datira iz razdoblja gotike, a također smo imali priliku razgledati i njenu unutrašnjost. Nakon razgledavanja katedrale imali smo vremena i za kupovinu, a jedan dio framaša je posjetio i most preko Rajne na koji se stavljaju lokoti s ispisanim imenima parova. Naravno ključ lokota se baca u rijeku u znak vječne ljubavi. Framaši Kreševa i Düsseldorfa su stavili lokot u znak vječne bratske ljubavi i prijateljstva između ove dvije Frame. Navečer smo imali organiziranu zabavu u lokalu Justitia. Svi smo se dobro zabavili i naravno, kao pravi framaši, bez kapi alkohola. To je dokaz da nije potreban alkohol kako bismo se mi mladi danas zabavili. Potrebna je samo dobra glazba, veselje i bratska ljubav.
U nedjelju 31. svibnja, svi smo se skupa sa svojim obiteljima okupili na svetoj misi u crkvi Apollinaris. Misu je predvodio fra Mario Jurić u koncelebraciji s fra Petrom Ćirkom, a misno slavlje je svojom pjesmom uljepšao bend naše Frame - Philia. Na kraju mise fra Mario je zahvalio našim domaćinima na pozivu i lijepom gostoprimstvu, te je i on njih pozvao da budu naši gosti krajem ove godine. Također su se izmijenili darovi koji su bili pripremljeni, a za kraj mise su svi framaši, naš bend, tamburaši iz Düsseldorfa i fra Petar s harmonikom otpjevali par pjesama skupa s narodom.
fk1Nakon svete mise svi smo se još malo družili, a zatim je slijedio festival u Langefeldu koji se naziva Europatag. Na festivalu su nastupali framaši Düsseldorfa sa svojim folklorom, velikim i malim, a s njima smo nastupili i mi izvodeći pjesmu s prošlogodišnjeg Framafesta Hvala Oče. Tim nastupima predstavili smo zajednicu Hrvata koji žive na tom prostoru, a također su se predstavljale i druge zajednice. Tu večer smo se trebali vratiti svojim domovina pa smo svi još jednom iskoristili priliku da se družimo, zapjevamo zajedno i širimo bratsku ljubav i prijateljstvo, da zračimo pozitivnom energijom i stvorimo nova prijateljstva koja će trajati, da pokažemo što je to Frama ustvari. Na kraju dana smo krenuli svojim domovima i Kreševu iako je bilo i suza na rastanku, ali i radosti zbog novih iskustava i sklopljenih prijateljstava.
Ovim putem se još jednom svi zahvaljujemo ne samo framašima iz Düsseldorfa, nego i župniku fra Petru, te voditelju zbora Frani Miliću, koji nas je pazio skupa s fra Mariom, zahvaljujemo se i obiteljima framaša koji su nas primili u svoje domove.
Istinski se radujemo gostovanju Frame Düsseldorf u našem Kreševu i sretni smo zbog još jednog bratskog prijateljstva koje je nastalo.
Tina Tolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo