Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

101 Kopie

Protekli vikend, 28. veljače – 1. ožujka održala se XVII. Franjevačka škola animatora u Visokom.

Petkom se okupilo 38 framaša koji su svoj program započeli uvodnim pozdravima područnog vijeća i duhovnog asistenta Frame Bosne Srebrene, fra Davora Petrovića. Nakon igre upoznavanja, uputili smo se na svetu misu u 18 sati koju je prevodio Fra Zvonko Benković. Navečer je Ivan Pilić, područni voditelj formacije, održao predavanje na temu Animator- Tko? Što? Kako? Ivan im je pobliže objasnio značenje same riječi animator kroz zanimljivu prezentaciju i poučan video. Poslije toga su framaši imali predavanje gosta predavača, Fra Ivice Matišića –duhovnog asistenta Frame Busovača koji se na šaljiv i zanimljiv način dotakao teme koja je zapravo bila geslo ove škole animatora: „Ne povijaj se sa svakim vjetrom i ne idi po svakoj stazi.“ (Sir 5,9) Svoju prvu večer završili su klanjanjem pred Presvetim u crkvi sv. Bonaventure u Visokom, nakon čega je uslijedio noćni mir.

4 Kopie

Sljedećeg dana framaši su nakon jutarnje svete mise, koju je predvodio Fra Franjo Radman, gvardijan samostana u Visokom, i doručka započeli s kružnim predavanjima područnog vijeća. Teme predavanja su bile različite od odabir teme za susret, tijek i vođenje susreta, komunikacije do male Frame i medijske radionice. Framaši su bili podjeljeni u 5 grupa tako da prva slova naziva grupa čine riječ ANIMA. Nazivi grupa bili su: Sv. Antun Padovanski, Sv. Nikola Tavelić, Bl. Ivan Duns Scot, Bl. Maksimilijan Kolbe i Bl. Alojzije Stepinac. Framašima se kroz kružna predavanja trudilo prenijeti potrebno znanje za vođenje tjednog susreta, ali i za animiranje svoga mjesnog bratstva. Nakon kružnih predavanja uslijedio je Team Building. Framaši su morali pronaći svoje vođe grupa koji su im djelili zagonetke i izazove. Morali su svaku zagonetku zajedno pogoditi, naći izazov te ga zajedno ispuniti.

Cilj igre je bio što više povezati grupu kako bi se bolje upoznali i vjerovali jedni drugima, pokazati važnost komunikacije te da zajedničkim snagama dođu do cilja. Nakon ručka i popodnevne pauze, uslijedio je njihov rad po grupama, gdje su spremali susrete na određene teme, koje su predstavili nedjeljom. Poslijepodne smo zajedno otišli u Kino Theatre u Busovaču te smo imali priliku biti prvi u Bosni i Hercegovini koji su pogledali premijeru filma „Najveći Dar“ redatelja Juana Manulea Cotela. Inicijator i pokretač projekta prikazivanja filma bila je Frama Bosna Srebrena zajedno sa svojim duhovnim asistentom, fra Davorom Petrovićem. Nakon poučnog filma i istinitih priča o oprostu, vratili smo se u konvikt te nakon kratkog druženja i večernje molitve uslijedio je noćni mir.

1000 Kopie

Nedjeljom je uslijedilo prezentiranje spremljenih susreta svake grupe na određenu temu, zatim kratak osvrt vijeća na njihovo stečeno i primijenjeno znanje. Nakon toga, sada već animatorima, udijeljene su diplome i priručnik za animatore "Ne samo sebi živjeti". Škola je završena ispunjavanjem ankete, svetom misom koju je predvodio fra Davor Petrović koji nas je sve pozvao na molitvu i ustrajnost kroz ovo korizmeno vrijeme te zajedničkom fotografijom ispred Franjevačke klasične gimanzije. Nakon ručka, uslijedilo je rastajanje i odlazak svojim kućama koji su mnogima teško pali.

Čestitamo novim animatorima te zahvaljujemo dragom Bogu na predivnim ljudima i danom vremenu i druženju. Od srca im želimo obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu i animiranju svojih mjesnih bratstava i da uspješno primjenjuju znanje koje su stekli na ovoj školi animatora.

Mir i dobro!
Kristijana Bavrka, područna tajnica

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo