Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

curic fra vjeko16Crkva je u nedjelju, 22. listopada obilježila 91. Svjetski dan misija. To je dan kada se sjećamo svih naših misionara, koji u najsiromašnijim dijelovima svijeta propovijedaju Radosnu vijest. Osim propovijedanja Kristove poruke, misionari se bave i humanitarnim radom, osiguravajući gladnima obroke, pružajući medicinsku pomoć i obrazovanje.

Pedesetih godina prošlog stoljeća i bosanski franjevci namjeravali su se uključiti u misijsku djelatnost Crkve. Polje njihova djelovanja trebao je biti Brazil ali zapreke od državnih vlasti to tada nisu dopustile. Kada je Generalna kurija Franjevačkog reda započela tzv. „projekt Afrika“ ubrzo su se uključili i bosanski franjevci. Prvi misionar iz Bosne bio je fra Rafael Lipovac. On je u Afriku otišao 1980. godine i tamo djelovao punih 20 godina. Dugo godina posluživao je samostansku župu francuskih misionara u Abidjanu (Cote d' Ivoire) i filijalu, gdje je kasnije postao i upraviteljem župe. Zadnjih godina radio je u biskupijskom uredu. U istoj misiji nekoliko godina djelovao je i fra Vlatko Marić. U misijskoj postaji u Kiwumu (država Ruanda) bosanski franjevci djeluju već od 1983. godine. Tu su osnovali prvi samostan, gdje su odgajali novake (mlade franjevce). Službu gvardijana i odgojitelja novaka vršio je fra Pero Vrebac, a župnik je bio fra Vjeko Ćurić. Franjevačka kuća za postulante u Mbarari, u državi Ugandi, otvorena je 1987. godine. U njoj su bila dvojica bosanskih franjevaca: fra Tomo Anđić i fra Ivica Perić.
U međuplemenskom ratu 31. siječnja 1998. ubijen je fra Vjeko Ćurić u Kigaliju u Ruandi, u 42. godini života. Uslužan i požrtvovan, od naroda prihvaćen i obljubljen, fra Vjeko nije htio u međuplemenskom ratu napustiti Ruandu: „Došao sam u Ruandu služiti ovome narodu, ostao sam s njim za vrijeme rata i ostat ću do konca prihvaćajući rizike s kojima se ovaj narod suočavao i još uvijek suočava“,govorio je fra Vjeko. Fra Vjeko je uvršten u mnogobrojne mučenike provincije Bosne Srebrene tijekom njezine povijesti. Pokopan je u crkvi u kojoj je služio. Oko njegova se groba i danas okuplja puk da ga časti, zahvaljuje i moli mu se. Danas u afričkim zemljama djeluju dvojica bosanskih franjevaca, u Keniji fra Miroslav Babić i u Ruandi fra Ivica Perić.

Izvor: Franjevačka prisutnost u Bosni

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo