Citat tjedna

"Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom."

sv. Mala Terezija

Primanja i obećanja Frame Kiseljak

U petak, 25. rujna 2020. frama Kiseljak je održala obred primanja i obećanja pod večernjom misom u 18 sati, a kao geslo uzet je citat "Tvoja riječ nozi je mojoj…

Izbor novog vijeća u Frami Vitez

U nedjelju, 20. rujna, nakon večernje mise, Frama Vitez održala je izbor novog vijeća.

Primanja i obećanja Frame Vitez

U subotu, 19. rujna framaši iz Viteza proslavili su obred primanja u Framu i obnove obećanja. Obred je poseban dan za svaku Framu, a mi smo ove godine uz to…

Frama Angelus 2020.

Dragi framaši i duhovni asistenti!Na Područnoj skupštini Frame Bosne Srebrene održanoj u siječnju ove godine u Visokom, donesena je smjernica koja glasi: “Neka se projekt Frama Angelus nastavi održavati od…

Pečati Ljubavi

U rađanju i umiranju za ovozemaljski život prati nas Božji blagoslov znaka sv. Križa koji nam u ime Gospodnje darivajući s ljubavlju čine naši najbliži i službenici sv. Crkve –…

Izbor novog vijeća u Frami Livno

U nedjelju, 30. kolovoza, poslije večernje mise imali smo izbore u našoj Frami.

Novosti

Frama Angelus 2020.

Dragi framaši i duhovni asistenti!Na Područnoj skupštini Frame Bosne...

VIII. Franjevački hod Frame Bosne Srebrene

Protekli tjedan, od srijede, 29. srpnja do nedjelje, 2. kolovoza održan...

POZIV NA VIII. FRANJEVAČKI HOD KROZ BOSNU SREBRENU

Draga braćo i sestre framaši, dragi duhovni asistenti, radosno vas...

Novi broj franjevačkog online časopisa Vox Franciscana

Međunarodno vijeće OFS-a - CIOFS dva puta godišnje izdaje online časopis...

Uskrsna čestitka Frame i OFS-a Bosne Srebrene

„Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav...

PORUKA PODRUČNOG VIJEĆA FRAME BOSNE SREBRENE

Dragi framaši i duhovni asistenti! U nekoliko proteklih tjedana život nam...

Duhovnost

Ljubav u djelima

Uživamo u mirisu lipa i ljiljana, a posebno volimo Gospine i ljiljane sv....

Homilija za Nedjelju Dobrog Pastira

Draga braćo i sestre! Danas je posebna nedjelja za nas svećenike,...

Poruka pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja

U središtu Papine poruke za 57. svjetski dan molitve za zvanja je dio...

Bratstva

Primanja i obećanja Frame Kiseljak

U petak, 25. rujna 2020. frama Kiseljak je održala obred primanja i...

Izbor novog vijeća u Frami Vitez

U nedjelju, 20. rujna, nakon večernje mise, Frama Vitez održala je izbor...

Primanja i obećanja Frame Vitez

U subotu, 19. rujna framaši iz Viteza proslavili su obred primanja u...

PRIJATELJI PORTALA

Hodočasteći stopama sv. Franje u Asiz pjevasmo je 26. rujna 2018. godine na platou ispred Porcijunkule; Franjo i Klara se radovahu zajedno s nama slaveći Krista Kralja i Kraljicu Franjevačkog reda i obitelji. Doživljaji koji se pamte, blagoslivljaju… pjesma koja promišlja, nadahnjuje, moli, hrabri, propituje, tješi, zbližava… U običnosti blagoslovljene svakidašnjice hodočasnici smo suzne doline koji u pratnji Isusa, Marije i Franje na putu u vječnu Domovinu pletu vijence sv. Krunice i dobrih djela.
Pričaju Mirta i Krešo: "Otkako pamtimo i pričaju nam roditelji, baka i djed, u našem je domu posebno draga i bliska svakodnevna obiteljska molitva koja ispunjava srce i dušu. Svaki naš rad počinje i završava molitvama i zahvalama za Božji blagoslov i dar i pjesmama Mariji, Majci Ljubavi, Anđelu dobrote, Kraljici svibnja, Majci dobrog savjeta… Svima nam je ugodan i lijep zajednički razgovor s Bogom i s Marijom slijediti Isusa. Mi djeca radovasmo se biti predmolitelji obiteljskog susreta s Gospodinom koji zajedno s odraslima blagoslivlja misli čista srca, svi nesebično ovdje i sada gradimo na zemlji Božje kraljevstvo. Naše glinene posude oblikovane Rukom Umjetnika hvale i slave Isusa kao Marija. Životi naših starijih pričaju i o Franji; pleteni bijeli pojas s tri vezice svjedoči o poniznosti, poslušnosti i čistoći, i o čovječnosti koja s ljubavlju odgovorno živi zapovijedi ljubavi. Naša zlatna generacija, kao Marija i Franjo, osobnim životom govori o Bogu, ponekad koristeći riječi. Zahvaljujući njima hodimo u Gospodnjoj Svjetlosti. I zahvaljujući Božjem pozivu i sebedarju predaka i potomaka širimo krugove dobrote njegujući ljepotu franjevaštva. Naš je život Pjesma brata Sunca. U svemu gledamo i vidimo, slušamo i čujemo slike i riječi Božjeg kista i Božje poezije. Svaka misao, svaki tren i pokret hvali Gospodina koji nas čuva kao zjenicu oka. Nebo se raduje i kliče zemlja, mole i zahvaljuju zajedno s nama na blagoslovu darivanja poniznosti i poslušnosti. Da, sestra korona mijenja… Na našem je licu osmijeh jer osjećamo mir u srcu i duši koje njeguju odnose s najbližima i čuvaju sjećanja na drage osobe koje su blizu i daleko, i uvijek bliske; zahvaljujemo Božjoj ljubavi da Život cvjeta: Ljubav priča djelima! Životom pričamo o Ljubavi! "
Mirta i Krešo su jedni u nizu osoba koje usrećuju bližnje malim znakovima pažnje od kojih se živi, zdušno čine male stvari velikim srcem. U životu ostavljaju tragove ljubavi, a ne ljubav u tragovima. Srcem primaju obilne darove Božje milosti svakodnevno zahvalno živeći molitvu Oče naša, Zdravo Marije i Slava Ocu; u njihovom je životu hvaljen Isus i Marija! A u mojem, u našem životu???
Svaki dan je dan Gospodnji, nama darovano vrijeme za hvaliti, slaviti, blagoslivljati i častiti Gospodina molitvama zahvalnosti i dobrim djelima, svojim životom. Činimo li tako? Prihvaćamo li darivane talente na dobrobit svih? Živimo li zapovijedi ljubavi u poslušnosti, poniznosti i siromaštvu? Koliko su nam blizu i daleko riječi, misli, djela, želje, propusti??? Jesu li nam vjera i povjerenje utemeljeni u Bogu? Je li nam duhovnost i karizma Franjina i franjevačka? Koliko i kako je čovjek uistinu čovjek? Kako živimo u svojim i franjevačkim obiteljima, redovničkim i župnim zajednicama, na poslu i u svijetu? Jesmo li od svijeta? Dopuštamo li Bogu i čovjeku mijenjati nas na bolje? Kakvi smo u izolaciji i u društvu? Mijenjamo li sebe i druge na bolje? Kakvi smo u svakodnevici kućne, obiteljske crkve? Kakvi dolazimo i jesmo u župnoj crkvi na sv. Misi, prije i poslije sv. Euharistije? Vidimo i gledamo li u bratu čovjeku Božju sliku i ljubljeno Božje dijete? Slušamo, čujemo i živimo li Riječ Gospodnju?
Pjevamo i molimo, molimo i pjevamo, uvijek i svuda zahvaljujemo Bogu i ljudima na blagoslovu darivanja blagoslova; zahvalnost je mojoj obitelj i meni, i svima, način života kao Isusu, Mariji i Franji kojima je kao i nama život Pjesma Ljubavna! S braćom ljudima i svim Gospodnjim stvorenjima ponizno se klanjajući, blagoslivljajući, hvaleći i časteći Gospodina Boga radosno pozdravljamo kličući:
Hvaljen Isus, Marijo!
Hvaljen Isus i Marija!

Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo