Citat tjedna

"Ljubi Boga, služi Bogu - u tome je sve."

sv. Klara Asiška

Poziv na područnu skupštinu Frame Bosne Srebrene

Draga braćo i sestre,ovim dopisom vas pozivamo na redovnu godišnju skupštinu Franjevačke mladeži – Frame Bosne Srebrene koja će se održati 30. i 31. siječnja 2021. godine u samostanu u…

Tradicionalna XX. livanjska čajanka

Ideja koja je nastala prije 20 godina i postala dijelom života svakog Livnjaka. U početku osmišljena kao malo okupljanje Livnjaka koji su spremni pomoći financijski ugroženim obiteljima.

Božji zagrljaji Ljubavi

Dragi Bože! Hvala Ti na Božiću!Dobri Oče nebeski! Hvala Ti na ljubljenom Sinu, novorođenom Kralju i knezu Mira, na sv. Obitelji, svakoj obitelji i svim obiteljima svijeta. Molim Te da…

Božićna čestitka OFS-a i Frame Bosne Srebrene

Možda ti je srce danas teško jer trpiš nepravdu, progon, nerazumijevanje, usamljenost?

Nedjelja Caritasa u župi Rama-Šćit

2020. godina je, kao što znamo, bila ispunjena situacijama s kojima smo se po prvi put suočili i bili primorani naviknuti se na „novo normalno“ , što je zapravo udaljilo…

Čajanka Frame Vitez

Svjedoci smo kako je pandemija koja trenutno vlada ostavila trag u cijelome svijetu. Unatoč tome članovi Frame Vitez potrudili su se da trenutna kriza ne uskrati božićni duh našim župljanima.…

Novosti

Poziv na područnu skupštinu Frame Bosne Srebrene

Draga braćo i sestre,ovim dopisom vas pozivamo na redovnu godišnju...

Božji zagrljaji Ljubavi

Dragi Bože! Hvala Ti na Božiću!Dobri Oče nebeski! Hvala Ti na ljubljenom...

Božićna čestitka OFS-a i Frame Bosne Srebrene

Možda ti je srce danas teško jer trpiš nepravdu, progon, nerazumijevanje,...

Cjelovi Ljubavi

Blagoslovljeno je i lijepo živjeti u Božjim zagrljajima. U nama, među...

Svjetski dan molitve Frame i OFS-a

Draga braćo i sestre diljem svijeta,Gospodin vam dao svoj mir! Već sam...

Novi broj časopisa Vox Franciscana

Draga braćo i sestre, izišao je novi broj lista Vox Franciscana kojeg...

Duhovnost

SV. ELIZABETA UGARSKA ZAŠTITNICA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA

Sveta Elizabeta Ugarska kći je ugarskoga kralja Andrije II., a sestra...

Ljubav u djelima

Uživamo u mirisu lipa i ljiljana, a posebno volimo Gospine i ljiljane sv....

Homilija za Nedjelju Dobrog Pastira

Draga braćo i sestre! Danas je posebna nedjelja za nas svećenike,...

Bratstva

Tradicionalna XX. livanjska čajanka

Ideja koja je nastala prije 20 godina i postala dijelom života svakog...

Nedjelja Caritasa u župi Rama-Šćit

2020. godina je, kao što znamo, bila ispunjena situacijama s kojima smo...

Čajanka Frame Vitez

Svjedoci smo kako je pandemija koja trenutno vlada ostavila trag u...

PRIJATELJI PORTALA

Dakle, jezikoslovci – oni koji se izričito bave jezikom, a time i riječju, ne mogu se složiti o jedinstvenoj definiciji riječi riječ. Domišljaju joj se od postanka. Proučavaju ljudsko shvaćanje mišljenoga, izgovorenoga, napisanoga, pročitanoga, promišljanoga. Koliko li smo više pozvani mi proučavati i bdjeti nad Riječju poslanom iz Vječnosti?! Bdijući ostajemo zadivljeni…

Krećemo na put življenja Riječi čitajući pomalo riječi o Riječi i uranjajući tako u to neizmjerno bogatstvo. Za početak vam preporučujem sljedeći tekst:

Riječ Božja neiscrpno vrelo života

Gospodine, može li itko ijednu riječ tvoju potpuno shvatiti? Više je onoga što ostavljamo nego što usvajamo, na sličan način kao što žedni piju s izvora. Prema različitim mogućnostima shvaćanja riječ Gospodnja pokazuje različite likove onima koji je proučavaju. Gospodin je obojio svoju riječ različitim bojama, tako da se svaki tko se za nju zanima može zagledati u ono što mu se sviđa. U svoju je riječ stavio različite vrste blaga, da se svaki od nas obogati onako kako istražuje.

Riječ je Božja stablo života koje ti na svima granama nudi blagoslovljeni plod, kao što je i pećina koja je u pustinji provrela sa svih strana pružala duhovni napitak. Apostol o tom kaže: Jeli su duhovno jelo i pili duhovno piće.

Tko, dakle, dobije kakav dio on onoga blaga, neka ne misli da je to što je on našao sve što se u ovoj riječi nalazi, nego neka zna da je to samo ono što je od tog obilja uspio pronaći. Neka ne govori da je ova riječ prazna i neplodna i neka je ne prezire stoga što je do njega dopro i zapao ga samo jedan njezin dio, nego neka zahvaljuje Bogu zbog njezina bogatstva, kojega on ne može svega uočiti. Raduj se što si u ovoj stvari nadvladan i ne žalosti se što te Božja riječ nadvisila.

Žedan se čovjek veseli kad pije, a ne žalosti se što ne može iscrpsti cijelo vrelo. Izvor neka nadmaši tvoju žeđ, a ne tvoja žeđ izvor, jer, ako se tvoja žeđ utaži, a da izvor ne presuši, kad ponovno ožedniš, moći ćeš opet iz njega piti: kad bi naprotiv izvor presušio pošto je tvoju žeđ utažio, tvoja pobjeda nad izvorom bila bi zlo za tebe.

Zahvaljuj Bogu za ono što si zahvatio, i ne žalosti se za ono što je preobilno ostalo. Ono što si zahvatio i do čega si dopro, tvoj je dio, a ono što je ostalo, tvoja je baština. Ako ustraješ, u drugo vrijeme možeš uzeti ono što zbog svoje ograničenosti ne možeš zahvatiti u jedan čas. Nemoj preuzetno pokušavati da jednim srkom progutaš što se ne može jednim srkom progutati. Nemoj iz lijenosti odustati od onog što možeš uzimati malo-pomalo.

(Iz izlaganja o Dijateseronu, svetoga Efrema, đakona, Časoslov, Služba čitanja, 6. nedjelja kroz godinu)

Pripremila: s. Kristina Marijanović, ŠSF

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo