Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Asi14218
U vremenu od 11. do 13.03. Frama Domaljevac je započela svoje hodočašće u Asiz, grad sv. Franje, našeg uzora. U večernjim satima 11.03. smo krenuli na put te sretno došli na željeno odredište u jutarnjim satima sljedećeg dana. Smjestili smo se u samostanu sestara Franjevki misionarki te smo nakon ručka započeli naše hodočašće sa crkvom sv. Damjana. Unatoč vremenskim nepogodama stigli smo u crkvu bez problema, uz Božju prisutnost među nama. U crkvi smo održali misu i proveli određeni dio vremena s našim vodičem fra Marinkom Pejić uz kojeg smo polako otkrivali život sv. Franje i sv. Klare.

Pri našem povratku dogovorili smo se da ćemo nakon večere održati zabavnu večer sa našim sestrama Franjevkama što smo i ostvarili te im predali naš simbolični dar kao znak pažnje i zahvale za ugodno gostoprimstvo. Vrijeme s njima smo proveli izvodeći naše pjesme i predstavljajući im bećarac naše Frame. Dalo se primjetiti da su sestre bile oduševljene i iznenađene, što je i nas činilo sretnim. Drago nam je da smo pronašli tako ugodan smještaj i da nam stoje na raspolaganju jednako kao i mi njima. Jutro 12.03. je započelo s doručkom i odlaskom u stari grad Asiz. S našim odlaskom u stari grad ispunili smo u potpunosti naš dan, posjetili smo baziliku sv. Franje, gdje smo imali čast održati misu na njegovom grobu. Nakon mise je uslijedio obilazak bazilike te posjeta nove crkve Chiese Nuove sagrađene od španjolskog kralja 1616. Ona se nalazi na mjestu nekadašnjeg doma Franjine obitelji Bernardone. Nakon posjeta njihove crkve došla je na red Santa Chiara, njena bazilika koju nažalost nismo uspjeli u potpunosti pogledati te se nadamo da ćemo to ostvariti narednih dana.

Prije našega odmora također smo posjetili baziliku San Rufino, prvog asiškog mučenika. Uslijedio je ručak i slobodno vrijeme za razgledavanje grada. Nakon odmora smo se uputili u Carceri, jedno divno mjesto izvan grada, samostan koji je izdubljen u stijeni i namijenjen za osamu i vrijeme u tišini i molitvi. Pri povratku u naš samostan smo posjetili i Porcijunkulu, mjesto Franjine smrti, te mjesto koje je za njega uvijek bilo posebno. Naš dan smo završili večerom i odlaskom u grad.
Ivana Perišić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo