Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Papa f13318

Na današnji dan prije 5 godina kardinalski zbor na konklavama izabrao je Jorgea Maria Bergoglia za papu (266. po redu).

Prvi je papa iz Latinske Amerike, prvi papa isusovac i prvi papa koji je uzeo novo papinsko ime nakon točno 1100 godina. Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego je živio u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni. Poznat je i kao veliki ljubitelj nogometa i navijač argentinskog kluba San Lorenzo, kojeg su osnovali isusovci.
Papa Franjo daje naglasak na Božje milosrđe, brigu za siromašne i predanost međuvjerskom dijalogu. Zalaže se da Crkva bude otvorenija i dobrodošlija. Protivi se neobuzdanome kapitalizmu, marksizmu i marksističkoj inačici teologije oslobođenja. Papa Franjo održava tradicionalni pogled u vezi pobačaja, eutanazije, kontracepcije, homoseksualnosti, ređenja žena, i svećeničkog celibata. On se protivi konzumerizmu, neodgovornom razvoju, a podržava poduzimanje radnji u vezi klimatskih promjena, o čemu je napisao encikliku Laudato si'.
U međunarodnoj diplomaciji, pomogao je obnoviti pune diplomatske odnose između SAD-a i Kube. Za vrijeme svoje službe papa ostavlja mnogo poticajnih poruka i za nas mlade. U brošuri „Traži Gospodina u jaslicama“ papa, među ostalim, kaže: „Traži Gospodina u jaslicama, traži ga tamo gdje ga netko ne traži, u siromašnome, u jednostavnome, u malenom. Ne traži ga među svjetlima velikih gradova, ne traži ga u vanjštini. Ne traži ga u svem tom poganskom sjaju koji nam se nudi svakoga trenutka. Traži ga u stvarima neobičnim i onima koje te iznenađuju“. Papa Franjo pravi je glasnik mira i reformist, na nama ostaje da slušamo, njegujemo i vršimo njegove riječi. Zaželimo mu svi puno sreće u nastavljanju obavljanja svoje službe i zahvalnost na ovih uspješnih 5 godina.
Ivan Batinić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo