Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

franjvci papa 241117


U četvrtak, 23. studenog, papa Franjo se u Apostolskoj palači u Vatikanu, susreo s oko 400 članova franjevačkih obitelji Prvog i Trećeg samostanskog reda Sv. Franje.


U svom obraćanju nazočnim franjevcima, Sveti Otac im se najprije zahvalio za ono što jesu i za ono što čine – poglavito za najsiromašnije i one u najvećim nevoljama. „Franjevačka je 'malenost' prije svega mjesto susreta i zajedništva s Bogom. Po mišljenju Sv. Franje čovjek nema ničega svoga osim vlastitoga grijeha, a vrijedi onoliko koliko vrijedi pred Bogom i ništa više. Budite stoga pred Bogom poput djeteta koje je ponizno i puno povjerenja, svjesno vlastitoga grijeha. I pazite na duhovni ponos, na farizejski ponos; on je gori od svjetovnosti. Potrebna je duhovnost vraćanja Bogu i to prema evanđeoskoj logici dara koji nas vodi da iziđemo iz sebe kako bismo se susreli s drugima i primili ih u svoj život. Zbog toga je važno izbjegavati sva ponašanja nadmoći. To znači iskorijeniti površni sud o drugima i ogovaranje iza njihovih leđa“, objasnio je Papa te dodao da to stoji i u Opomenama Svetog Franje.
Dalje je nastavio kako valja odbaciti napast da se autoritet rabi kako bi se podčinilo druge. „Valja izbjegavati 'naplaćivanje' usluga koje činimo drugima, dok one koje drugi čine nama smatramo dužnima; i valja ukloniti od sebe srdžbu i nemir zbog bratova grijeha. Bez milosrđa nema ni bratstva ni malenosti, a budući da su po pravednosti priznata prava svakoga pojedinačno, ljubav koja nadilazi ta prava poziva na bratsko zajedništvo – jer nisu prava ta koja vi volite, nego braća koju trebate prihvatiti u poštovanju, razumijevanju i milosrđu. Braća su važna, a ne strukture“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.
„Važno je, osim toga, da svatko obavi ispit savjesti o svom načinu života; o troškovima, o tomu kako se oblači, o tomu što smatra važnim, o svojemu posvećivanju drugima, o bijegu od duha pretjerane brige o sebi, te o vlastitom bratstvu. Dopustite da u vaš život uđu maleni našega vremena, svi oni koji žive na životnim periferijama, koji su lišeni dostojanstva, a i svjetlosti Evanđelja: to su marginalizirani, muškarci i žene koji žive na našim ulicama, parkovima ili postajama; tisuće nezaposlenih, mladih i odraslih; brojni bolesni koji nemaju pristup potrebnom liječenju; brojne napuštene starije osobe; zlostavljane žene; migranti koji traže dostojan život“, posebno je naglasio papa Bergoglio.
Na kraju je, kako javlja Vatikanski radio, istaknuo dobro svega stvorenoga – dobro Zemlje te pozvao franjevce da joj posvete posebnu brigu, i to nadilazeći bilo kakvu gospodarsku računicu i nerazumnu romantiku te uvijek misleći na usku vezu koja postoji između siromašnih i krhkosti planeta, između gospodarstva, razvoja, brige za stvoreno i siromašnih. „Znamo da se danas ta naša sestra i majka buni, jer se osjeća zlostavljanom. Pred općim propadanjem okoliša, molim vas da kao sinovi asiškoga siromaška uđete u dijalog sa svim stvorenim“, poručio je papa Franjo.
KT

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo