Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dan13518
Što je Majka? Veliko je to otajstvo - Magnum mysterium kako reče apostol naroda, sveti Pavao.

Biti majka otajstvo je radosti, boli, slave i života ! To je radost stvaranja i darivanja, ljubav koja postaje novo biće. Biće koje raste i razvija se u njenoj utrobi devet mjeseci, čekajući da mu ona omogući život i udijeli svoju brigu, zaštitu i ljubav! Majčina ljubav se riječima teško opisuje, djela govore. Hrani se suzama više nego jelom i ne zna za počinak dok ne osjeti da je opasnost minula. Ime Majka lomi srca kamena, njeno ime je snaga u časovima tmurnim i neizdrživim. I vojnik dok smrti u oči gleda majčino ime doziva, i brodolomac gledajući kako tone vapi joj za pomoć, i siroče bez oca, u mukama teškim kroz suze majku svoju zove. Kada nas ostave, ona nas prima, kad nas odbace ona nas prihvaća, kada nas kleveću ona nas brani, kada nemamo gdje u njoj tražimo utočište i mir jer, njeno je srce najtoplije, riječ najiskrenija, a pogled pun miline i ljubavi. Bog nam je darovao majku, On nam daje život preko majke koja nas je donijela na svijet. Još jedan dar koji nam nesebično daje je naša majka koja čini divne stvari. Ne tražeći ništa zauzvrat dariva sebe do samoga kraja, zar to nije ljubav koja nema granica?

Vrijeme je da kažemo hvala. Hvala ti majko za ovaj dan! Hvala ti što si me devet mjeseci nosila i rodila, štitila i na srce privijala, pružala svoju ljubav i beskrajnu pažnju. Hvala za odgoj i rast u vjeri, vjeri u Isusa Krista. Majko, ja često promatram taj tvoj osmijeh ponekad tužan, ponekad radostan, oči na čas pune sjaja a onda pune suza, lice umorno i blijedo koje me podsjeća na žrtvu koju si radi mene podnijela i podnosiš, svakoga dana.  Majko, tvoje umorne noge su plave i prošarane, vene na njima poput nabujale rijeke pune zgrušane krvi koje mi uvijek daju znak kako si se do krvi davala. Težak je život bio tvoj a i dalje se boriš, i dalje hodiš hrabro jer ti si borac, neizmjerna je snaga koju ti posjeduješ! Divim ti se i želim da znaš to, jer svaki tvoj čin ljubavi je vrijedan divljenja!  Hvala, veliko ti hvala za sve! Za sve tvoje neprospavane noći, za tvoje plave, zelene i smeđe oči. Oči pune suza prolivenih radi mene i mojih grijeha, mojih slabosti, umornih nogu koje radi mene i moje sreće koračaju stazama moga života, umorno lice koje mi poklanja smiješak i toplu riječ kada mi je najteže i ruke koje grle najjače i najiskrenije. Za tvoje tople ruke i umilni smiješak, za tvoju slatku riječ i drago srce, radost i sreću, krilo i suze! Hvala za molitve i pjesmice koje si me učila, školu s kojom si se mučila, hvala za savjet i poruku, hvala za vjeru u Isusa i bolje sutra, i još tisuće i tisuće hvala za sve!

Svrha dana naše majke je probuditi ljubav i zahvalnost, neizmjernu zahvalnost prema ženama koje su nas nosile i rodile. Majčin dan je svaki dan, ali taj nas posebno uči osjećajnosti prema majci, taj dan nas približava srcima naših dobrih majki. Majčin dan je tu da nas podsjeti na našu dužnost prije nego što bude prekasno, da aktivnije razmišljamo o našim zemaljskim majkama i nebeskoj majci Mariji, koja je primjer svim majkama. Da njihove dane upotpunjujemo lijepim riječima, djelima i darovima, unoseći više vedrine u njihove živote. Da im se darujemo više, kao što se one daruju nama! Samo jednom živimo, jednom umiremo i zato, sve ono što je dobro i plemenito a što možemo učiniti, učinimo. Svu ljubav i zahvalnost, ljubaznost koju možemo iskazati, iskažimo. Ne odgađajmo i ne ostavljajmo za kasnije, za sutra, isti dan se ne ponavlja dva puta! Zato pružimo sada zagrljaj i ljubav našim majkama i bakama, pokažimo im da su posebne i nezamjenjive!
Ivana Perišić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo