Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Kriz30318a

Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti na križu. Na današnji dan kršćani diljem svijeta prisjećaju se Kristova križnoga puta kroz Jeruzalem prema Golgoti i njegovih zadnjih sati na križu.


Križ je jedan od najraširenijih simbola kršćanstva današnjeg vremena. Uz križ među simbole kršćanstva spadaju i riba, sidro, alfa i omega, staurogram… Osim što je križ simbol kršćana, on ima i dvostruko značenje. Križ je simbol patnje, boli i smrti. U starome Rimskom Carstvu robovi, zločinci i osuđenici bili su ubijani pribijanjem na križ. On je u to vrijeme služio kao sprava za mučenje, ali nakon Kristove smrti dobiva novo značenje, postaje simbolom pobjede. Na križu je Krist svojom smrću pobijedio smrt, otkupio naše grijehe kako bismo mi mogli biti u zajedništvu s Njime, križ postaje simbolom uskrsnuća. Možemo govoriti o paradoksu križa, s jedne strane on je simbol smrti, a s druge simbol uskrsnuća.
Križ je isto tako i simbol ljubavi. Krist je dao svoj život jer nas je ljubio svim srcem, On je umro kako bismo mi živjeli, „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,7). On je to učinio iz ljubavi da bismo mi imali život vječni, život u zajedništvu s Bogom. Križ i ljubav idu međusobno zajedno. Svaki put kad pogledaš u križ sjeti se ove žrtve, ove ljubavi.
U današnjem modernom vremenu ljudi su previše zaokupljeni svojim problemima i brigama, nastoje „ostvariti raj na zemlji“, svojim naporom omogućiti sebi što bolji život, ukratko rečeno, žele riješiti svoje probleme u što kraćem vremenskom periodu, olakšati svoj križ na leđima. U Lukinom evanđelju Isus ovako govori svojim učenicima: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasit.i“ (Lk 9, 23-24). Prihvatiti i nositi križ znači odreći se svojih egoističnih ciljeva i želja, žrtva, koja treba biti nalik na Kristovoj žrtvi, jer Isus Krist se odrekao samoga sebe, „sam sebe »oplijeni« uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu“ (Fil 2, 7-8).
Zato čovječe ne traži od Boga lakši križ nego snažnija ramena. Preuzmi svoje probleme, svoj križ na svoja ramena. Isto tako čovječe ne bježi od križa koji je simbol spasenja, uskrsnuća, ne bježi i ne udaljavaj se od Krista, tvoga Spasitelja. Prihvati Krista, jer sa Njim je put lakši do neba. Slijedi Njegov put i Njegov plan, jer On želi samo najbolje za tebe. Čovječe, prihvati križ svoj jer život bez križa najteži je križ od svih!

Marijan Mikolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo