Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

sv. Klara14218
Prema službenoj “Legendi svete Klare” Tome Čelanskog  je 1952. godine odlučeno da se sveta Klara iz Asiza proglasi zaštitnicom televizije,

tada novog izuma u kojemu se odmah vidjela i potencijalna snaga širenja radosti, ljubavi, razumijevanja i snaga prenošenja dobra, ali isto tako i snaga prenošenja zla. Naime, dok je gradonačelnik Asiza radio te godine na pripremama oko proslave 7 stoljeća od smrti svete Klare, izučavao je dostupne spise o njoj, pa je tako u spomenutoj legendi Tome Čelanskog pronašao zapis u kojemu se opisuje nesvakidašnji događaj. Tako je ondje napisano kako je na jedan Božić sveta Klara bila u takvim bolovima da nije mogla otići na Jutarnju, te je ostala sama u krevetu, dok su ostale sestre otišle na molitvu i ostavile ju samu.
Žaleći što i sama nije mogla poći, uzdahnula je i zavapila: »Gospodine Bože, evo sam ti sama ostavljena na ovome mjestu!«  Iznenada joj je u ušima počelo odzvanjati ono divno suglasje koje se odvijalo u crkvi Svetoga Franje. Slušala je psalmodijsko klicanje braće, pratila skladnost pjevača, čak je uhvatila zvuk orgulja. Udaljenost mjesta nikako ne bijaše takva da bi se ono moglo čuti na ljudski način, nego je ona svečanost ili na božanski način doprla do nje. Zato je gradonačelnik došao na zamisao da se televizija, koja je u ono vrijeme bila revolucionarno otkriće, posveti upravo svetoj Klari, te je to predložio biskupu u Asizu, a ovaj dalje Svetoj Stolici.
Papa Pio XII. službeno proglašava svetu Klaru zaštitnicom televizije 14. veljače 1958. godine. Ne radi se tu toliko o zaštiti od eventualnih zala televizije i njezina iskorištavanja u negativne svrhe od kojih bi kao sv. Klara nekakvim čarobnim štapićem spašavala, nego je riječ o oplemenjivanju etera u najširem smislu riječi, odnosno o pozivu na duhovno uzdizanje svih onih ljudi koji rade na televiziji, kao i svih onih do kojih dopire sve što se s televizije prenosi, odnosno o oplemenjivanju cjelokupnog televizijskog prostora. Zato, neka nas sve u tom smislu sveta Klara nadahnjuje i učini nas pozornima na ljepotu širenja Božje riječi i tim putem.
Ivan Batinić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo