Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Nac12218
U Međugorju je od 9. do 11. ožujka 2018. godine održan VII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame Bosne i Hercegovine.

Seminar je okupio više od stotinu framaša iz cijele BiH te četvero framaša iz Nacionalnog vijeća Frame Hrvatska, a održao se pod geslom ''Braćo mnogo smo obećali, ali je više obećano nama.''
Seminar je počeo u petak, 9. ožujka, prijavljivanjem framaša te krunicom i slavljenjem sv. Mise u crkvi sv. Jakova nakon koje je uslijedila večera u dvorcu kod Nansy i Patricka, gdje smo bili smješteni za vrijeme ovog seminara. Program je započeo uvodnim pozdravima Doris Trogrlić, nacionalne predsjednice Frame BiH, fra Domagoja Šimića, nacionalnog duhovnog asistenta Frame BiH i Ana-Marije Marijanović, nacionalne voditeljice formacije Frame BiH.
Nakon uvodnih pozdrava slijedilo je međusobno upoznavanje po grupama i prvo predavanje koje je imao fra Domagoj Šimić, a koje nosi isti naziv kao geslo ovogodišnjeg seminara. Fra Domagoj je istaknuo kako svako obećanje uključuje strpljivost, posebno kod Božjih obećanja, slobodu obećanja i povjerenje. Nakon predavanja svi smo se mogli zapitati koliko mi to držimo do obećanja koje smo dali Bogu i ljudima.
Drugi dan seminara započeo je zajedničkom molitvom. Prvo predavanje tog dana imao je Ivan Školka, nacionalni voditelj formacije Frame Hrvatska, a na temu ''Razdoblje priprave za obećanja''. U svom predavanju Ivan nam je na orginalan način govorio kako osoba koja daje obećanje više nije tu samo da nešto prima nego da daje bratsvu sve milosti koje ima. Istaknuo je kako je važno naglasiti i posvijestiti framašima što oni obećaju, da su dio Crkve i da je Evanđelje naš način života, a sve što radimo da bude u istinskoj poniznosti.
Prije ručka Nansy i Patrick su nam svjedočili o svome obraćenju. Samo jedna Gospina poruka koju je Patrick slučajno pročitao u potpunosti je promijenila njegov život, a njihova životna priča sigurno nikoga od nas nije ostavila ravnodušnim.
Nakon pauze slijedilo je predavanje Ive Maros, područne voditeljice formacije Frame Bosne Srebrene. Naslov njenog predavanja bio je ''Važnost formacije''. Iva nam je posvijestila kako je voditelj formacije odgajatelj i kako svi mi zapravo odagajamo jedni druge. Posebno je naglasila odvojene susrete, osluškivanje talenata framaša, praćenje aktualnosti i ozbiljno shvaćanje službe i poslanja koje imamo.
Nakon predavanja uslijedili su radovi po grupama te krunica i sv. Misa u crkvi sv. Jakova. Večer smo završili krunicom na Podbrdu.
Posljednjeg dana slušali smo predavanje Ane Galić, nacionalne potpredsjednice Frame BiH. ''Kako koristiti svoje talente'' Ana nam je objasnila prispodobom o talentima i primjerima ljudi koji su u svome životu iskoristili svoje talente.
Nakon predavanja uslijedio je završni plenum i sv. Misa te zajednički ručak nakon kojeg su se framaši obogaćeni novim iskustvima uputili svojim kućama.
Klaudija Vujica

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo