Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

dj9218
Prije nekoliko dana na jednom kršćanskom internet portalu sam slučajno naišao ovu priču koja je meni došla u pravom trenutku.

*Zauzeta ispitima, testovima, kvizovima i sa  natjecanjem u atletici za samo dva dana, Denise se osjećala izgubljena u obvezama.
"Sjećaš li se one igre sa balonima," rekla je Denise svojoj najboljoj prijateljici Jenni za ručkom,
"Nekoliko balona baciš u zrak i ako ijedan od njih padne na zemlju gubiš?" Denise je zagrizla energetsku pločicu i žureći se preturala po svojoj torbi,
"Gdje je taj raspored?"
Jenna se nasmijala. "Koji?"
- "U redu, znači", rekla je Denise, " Igra s balonima, znaš li na što mislim?"
Jenna se nasmijala, "Da, znam tu igru, zašto, planiraš rođendansku zabavu ili nešto?"
 - "Ma nipošto, samo se osjećam kao da gubim sebe koliko se trudim stići.." Alarm joj je prekinuo misao. Pogledala je na mobitel.
"Kasnim na sat!" Denise je u žurbi vratila sve u torbu i potrčala ka vratima. Pozdravila je i ne čekajući odgovor odjurila kroz vrata.
Koji trenutak kasnije, profesorica je prolazila pored Jenne koja je šutljivo sjedila sama.
"Sretan rođendan Jenna!" rekla je profesorica, ugodno je iznenadivši. - "Hvala Vam, hvala Vam što ste se sjetili."
Kasnije te večeri, Denise je učila za sutrašnji test iz biologije. Njezini ukućani su zaspali satima prije, i zapravo, za dvanaest minuta, ona će učiti za današnji test iz biologije. Denise je jedva držala oči otvorenima. Ali, za promjenu, iscrpljenost joj nije jedina odvraćala pažnju.
"Mislim da sam nešto zaboravila!" Nije mogla prestati misliti na to. Izvukla je svoj raspored sati i prolazila kroz zadatke tog dana. Obavljeno. Jesam. Slijedeći. Provjerila je svoj raspored treninga. Popunila listu ostalih zadataka. Dati obrazac roditeljima. Jesam. Obavljeno. Riješeno. Skoro je zatvorila bilježnicu kad je primijetila malenu napomenu. Mali crtež sa lijeve strane sa zaokruženim današnjim datumom. "O, ne!" Pogledala je na sat upravo kada je otkucao ponoć. Prekasno je. Zurila je u maleni crveni balon kojeg je Jenna nacrtala u njenom kalendaru proje nekoliko tjedana. Tada su planirale napraviti zabavu ili barem skupiti prijatelje i odvesti ih na pizzu. Grozna sam prijateljica, pomislila je. Ovo je bio najvažniji balon danas i dopustila sam da padne na zemlju.
Idućeg jutra, Denise je srdačno dočekala Jennu sa balonom napunjenim helijem sa natpisom "Sretan rođendan sa zakašnjenjem". Dala joj je balon i tisuću puta se ispričala.
" Opraštam ti", reče Jenna. "Osjećala sam se super usamljenom."
- "Pa", rekla je Denise, vadeći svoj kalendar, " Mogle bi ići na pizzu u subotu navečer nakon sastanka ili bi mogli nekad ujutro jako rano ako se želiš ustati oko..."
- "Znaš, Denise," prekinula je Jenna sa podsmijehom na licu, "Znaš ona igru sa balonima koju si spomenula neki dan?"
- "Sjećam se, da", Denise je odgovorila i vratila svoj kalendar u torbu slušajući.
" Znaš, razmišljala sam o tome. Kad sam ja igrala tu igru bila sam zadužena za samo određenu boju balona koje sam trebala održavati u zraku. Igrali smo tako ili u timu da pomognemo jedni drugima."
Denise je klimnula glavom i Jenna je nastavila. "Moraš slušati što ti instruktor govori, ali nikad ti nisi odgovorna za sve balone i zasigurno, ne sama."
- "U pravu si", rekla je Denise. "Pokušavala sam sve stići, iako nije sve bio moj zadatak. Zato sam zaboravila tvoj rođendan." Denise se nasmijala i pogledala je, "Jenna, ti si jedna od najvažnijih osoba u mom životu."
Jenna je povukla svoj balon za vrpcu sa osmijehom. "Evo kako sam ja shvatila, Denise. Sve balone za koje Bog zna da nisu predodređeni da ih ti održavaš u zraku napunit će helijem da ne padnu. Naše je samo da.."
- "Čekaj", Denise ju je prekinula. " Mislim da znam. Naše je samo da slijedimo riječi instruktora."
- "Upravo tako", reče Jenna. " Sad, daj mi taj svoj kalendar. Moram ti zakazati termin u subotu za zabavu!
----------------
Je li moguće da smo toliko zaokupljeni svojim zadacima, čak i onim danim od Boga da zaboravimo Božje ljude u tom procesu?
Postoji bezbroj stvari koje je Isus mogao uraditi za provedenog vremena na Zemlji. Pročitajte ulomke iz Svetog Pisma i uvidite kako Isus raspoređuje prioritete.
Luka 10:42
Galaćanima  5
Rimljanima 12:9-13
Hebrejima 3:13
Koji je naš način raspoređivanja prioriteta sličan Kristovom? Imamo li balona koje trebamo pustiti da padnu. Kad vidiš balon idući put razmisli: Za koji zadatak je sam Bog upravo tebe zadužio da ga održavaš u zraku? Žongliraš li balonima sam ili imaš tim koji ti pomaže?

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo